Industriarbetarnas tidning

Sjöstedt lämnar styrelsen i v

8 maj, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Nu är det definitivt klart. Metallaren Jonas Sjöstedt blir inte partiledare. Han lämnar vänsterns partistyrelse. Och överväger att hoppa av EU-parlamentet nästa val. – Men jag slutar inte med politik, säger han.

Jonas Sjöstedt lämnar vänsterpartiets styrelse i samband med partiets kongress nästa år. Han har nämnts som en tänkbar partiledare, även om han redan tidigare uttryckt att han inte är intresserad av uppdraget.

Nu är det alltså helt klart att det inte blir en metallare som leder partiet?

– Det kommer inte att bli så, det var det jag ville visa med det här.

I samband med att en efterträdare till Gudrun Schyman skulle utses ville många vänsterpartister se Sjöstedt som en av två tillfälliga efterträdare. Men efter en uppslitande toppstrid i partiet blev han inte ens tillfrågad.

Du blev lite bränd av turbulensen?

– Beslutet beror inte på det, det hade blivit det samma ändå. Men det är klart att det ökade inte suget efter att sitta i partistyrelsen.

Planerar du ändå att sitta kvar i EU-parlamentet?

– Det är inte helt säkert hur jag gör vid nästa val. Jag ska prata med partiet om det. Men det betyder inte att jag slutar med politik. I stället ska jag ägna mig åt det jag vill göra i politiken och vara ute och träffa folk.

Så du planerar inte att återvända till din tjänst på Volvo i Umeå?

– Det gör jag. Jag jobbar varje sommar. Men i år blir det bara en vecka på grund av folkomröstningen om EMU. Det är det som upptar mitt engagemang just nu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.