Industriarbetarnas tidning

Sjukersättningen kan krympa

21 maj, 2003

– Arbetsmarknadens parter kan göra mer åt ohälsan. Om inte utvecklingen vänder så att sjukskrivningarna minskar måste regeringen börja snegla på sjukersättningen och liknande sparåtgärder igen, och det vill vi inte.

Det sade arbetslivsminister Hans Karlsson vid en pressträff vid invigningen av Arbetslivsinstitutets nya lokaler i Stockholm.

– Det är inte ovilja från arbetsgivarhåll, utan oförmåga, som gör att ingenting händer. Det finns många bra exempel på hur man varit framgångsrika med det, men oftast bygger de på eldsjälar hos fack eller arbetsgivare. Men jag vet inte hur den entusiasmen ska kunna spridas, konstaterade arbetslivsministern.

Han underströk att krav på åtgärder inte bara ska riktas mot regeringen, utan också mot arbetsplatserna och de som råder över dessa.

En vetenskaplig bekräftelse på problemet delades ut vid invigningen. I rapporten ”Att utveckla effektivare och socialt mer ansvarstagande arbetsorganisationer” av professor Göran Brulin på Arbetslivsinstitutet, konstateras bland annat att: ”Arbetsmarknadens parter tycks inte längre se det som deras primära uppgift att systematisera och ge legitimitet åt utvecklingsarbetet på Sveriges arbetsplatser.”

Hans Karlsson hade alltså samma åsikt.

För att råda bot på problemet hade han ett förslag till de fackliga organisationerna:

– Jag vill att de på sina arbetsplatser i augusti ställer frågan till sin företagsledning: Hur ser företagets strategi ut för att minska sjukfrånvaron? Vad finns det för samband mellan arbetsmiljö och sjukfrånvaro? Syftet ska vara att få fram en plan på åtgärder, så att något börjar göras.

Varför augusti?

– Jag tänker mig att förbundsledningarna tar upp frågan först, sedan planerar man vad som ska göras och skickar ut detta i organisationen. Då blir det resultat.

– Jag är medveten om att jag leker avtalssekreterare nu, sade Hans Karlsson.

– Men vad jag är ute efter är att det måste börja hända saker. Om inte utvecklingen av sjukskrivningarna vänds så blir det inte ohälsan utan ekonomin som styr den fortsätta diskussionen. Det är inget hot, utan politisk logik.

– Vi måste se att något händer eller åtminstone ha anledning att våga tro det, så vi kan göra något annat än att ta fram sparkniven i budgetarbetet igen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?