Industriarbetarnas tidning

Sundström besviken på Persson

7 maj, 2003

Skrivet av HANS LARSSON

Göran Persson har varit väldigt flat när han fram tills nu tillåtit de ministrar som är EMU-motståndare att bedriva en egen politik. Den åsikten framförde förre näringsministern Anders Sundström (s) när han gästade Industrifackets rikskonferens i Växjö på tisdagen.

– Regeringen kan bara ha en politisk linje. Olika ministrar kan inte bedriva en egen politik. Om man som minister inte gillar läget får man åka hem till Piteå och bli bankdirektör, sa Sundström, här talandes av egen erfarenhet. Han hoppade ju av regeringen för några år sedan och blev sparbanksdirektör när han inte kom överens med Göran Persson.

Nu är Anders Sundström tillbaka i hetluften som ledare för den socialdemokratiska ja-kampanjen inför höstens folkomröstning om EMU. Till Industrifackets cirka 200 avdelningsordföranden och funktionärer samlade i Växjö sa han att socialdemokraterna som parti – till skillnad från regeringen – kan ha en väldigt öppen och tillåtande attityd i EMU-frågan:

– Inget annat parti ger ekonomiskt stöd till dem som är motståndare till partiets officiella linje, sa Sundström.

Sundström fick dock mothugg av bland andra Hans-Erik Svensson, stridbar gotlänning i Industrifackets förbundsstyrelse, som inte kunde se något positivt i en svensk EMU-anslutning:

– Besluten om penningpolitiken flyttas från Stockholm till Frankfurt. Sveriges riksdag blir en transportkompani, sa Svensson.

– Olika valutor utgör en handelshinder, kontrade Sundström. Med gemensam valuta ökar handeln och investeringarna. Vi får fler jobb och högre välfärd. Men framför allt innebär EMU mer makt åt politikerna och folket, och mindre makt åt valutahandlarna, sa Sundström.

Kritiker vid konferensen ondgjorde sig bland annat över Göran Perssons uttalande att vid ett nej till EMU, måste det bli en ny folkomröstning.

Anders Sundström tog starkt avstånd från det resonemanget:

– Det är oansvarigt att argumentera som en del gör – rösta nej nu, ni får en ny chans nästa år. Jag har svårt att se att det går att genomföra en ny folkomröstning förrän tidigast om 10–15 år om det blir ett nej i höst, sa Sundström.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen