Industriarbetarnas tidning

Svårt att öka andelen invandrare

6 maj, 2003

De fackliga organisationerna är bekymrade över den låga invandrarrepresentationen. Ingen förespråkar dock kvotering.

”6 procent invandrare i avdelningsstyrelserna? Det låter inte jättedåligt”, säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson i en kommentar till Dagens Arbetes undersökning.

”Men det är viktigt att fortsätta jobba.Vi har ett integrationsprogram och vi utbildar valberedningarna i integration. Vi har inte diskuterat att sätta upp några kvantitativa mål för att öka andelen invandrare som har uppdrag. Men är det som ni säger att andelen invandrare minskat kan det finnas skäl till att tänka om.

Kvotering tror jag inte på. Vi kan inte bestämma hur valberedningarna ska göra. Det är en fråga om demokrati. Vi kan diskutera saken med dem, men inte bestämma.”


Birgitta Lanér, Metalls förbundssekreterare:

”Vi vet att det går alldeles för långsamt. Vi måste sluta snacka och övergå till handling. Därför har vi också gjort upp ett handlingsprogram och ett tydligt mål att andelen invandrare bland medlemmarna bättre ska avspeglas bland förtroendemännen år 2010.

Jag tror också att det finns ett motstånd ute i avdelningarna och klubbarna. Invandrarfrågan är skum på något sätt. Man är rädd att stämplas som rasist om man börjar tala om invandrare. Kvotering? Nej, det är lätt att det går snett. Andelen invandrare bland medlemmarna ute i avdelningarna är så olika. Jag tror mer på att avdelningarna formulerar egna mätbara mål.”


Sune Ekbåge, Pappers ordförande:

”Invandrarna är klart underrepresenterade. Vad vi kan göra åt det? Vi måste framför allt hjälpa de med invandrarbakgrund att komma över sin rädsla att ta fackliga uppdrag.

Det kan vara svårt för invandrare att ingå i förbundsstyrelsen. De har ju inte svenska som modersmål. Det uppdraget handlar så mycket om att agitera, argumentera, möta människor ute på arbetsplatser och andra platser.

Att Pappers inte har någon anställd med invandrarbakgrund beror på samma saker. Alla vi som finns på kontoret jobbar mycket med kommunikation. Man ska kunna formulera sig och svara tydligt när folk ringer. Men det är klart att vi ska tänka på mångfalden när vi rekryterar.”


Jan Österlind, Grafiska fackförbundets andre ordförande:

”Avdelningsstyrelserna och klubbstyrelserna väljs lokalt. Vi kan inte påverka valen från förbundsledningens sida. Men vi har skrivit ett integrationsprogram som kongressen beslutat om. Och vi har en målsättning att styrelserna ska spegla medlemskåren. Vi kan uppmana klubbarna och avdelningarna att tänka på det. Vad gäller våra egna anställda så har vi en rekryteringspolicy som går ut på att behovet av mångfald ska beaktas vid anställningar.

Kvotering tror jag inte på. Vår kongress har tidigare sagt nej till kvotering när det gäller jämställdhet mellan könen.”

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen