Industriarbetarnas tidning

Valdeltagandet viktigast för LO

10 maj, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Att få upp valdeltagandet i EMU-valet i höst anser Wanja Lundby-Wedin är oerhört viktigt. Med ett lågt valdeltagande riskerar folkomröstningen att tappa legitimitet, sade hon på grafikernas kongress på lördagen.

LO har beslutat att stå neutralt inför omröstningen.

– Det betyder inte att vi ska sitta tysta. Vi ska arbeta med folkbildning och information och vi ska jobba för att få upp valdeltagandet, berättade hon.

LO:s ordförande kom direkt från ett möte med fackliga kamrater i Berlin. Hon berättade att tyskarna hade varit oerhört intresserade av den svenska finanspolitiken och den svenska diskussioner om buffertfonder, som det nu inte blir något av.

– Det är inte så att välfärden hotas av ett ja eller nej EMU. Men utan penningpolitik hotas sysselsättningen, sade hon.

Tyskland har i dag en över tioprocentig arbetslöshet. Inte på grund av EMU, utan därför att nödvändiga strukturella förändringar inte genomförts.

– Om tyskarna nu hade haft buffertfonder hade de haft en helt annan utgångspunkt.

Lundby-Wedin utgick i sitt tal från grafikernas fackliga handlingsprogram, som hon tyckte tog upp de viktigaste fackliga utmaningarna.

Särskilt viktigt tyckte hon det var att komma i håg det fackliga löftet: att ta varandra i hand och lova att inte bjuda under varandra. Själva grunden till hela den fackliga rörelsen.

Hon uppskattade att grafikerna tagit upp den ideologiska motoffensiven mot nyliberalismen. Att högern började lägga beslag på de gamla hederliga orden från arbetarrörelsen, som frihet, solidaritet, jämlikhet, och förändra innebörden ansåg hon var stötande.

– Vi måste återta våra fundamentala begrepp. Frihet kan aldrig betyda frihet på bekostnad av andra, sade hon.

En annan fråga som gjorde Wanja Lundby-Wedin upprörd var de nuvarande undantagsreglerna i LAS, den så kallade 19:2-regeln. Det blir allt tydligare att den regeln drabbar kvinnor, speciellt mammalediga. Hon mindes fallet om mamman som efter barnledigheten blev uppsagd. Arbetsgivaren valde bort henne utan motivering, trots att två killar anställts efter henne. Detta skedde med stöd av lagen. Dagens Arbete publicerade historien under rubriken Det känns så orättvist!.

– Det här är oerhört upprörande. Jag uppmanar er att ta upp det här med era lokala folkpartister och miljöpartister och fråga om det inte är dags att avskaffa den här regeln, uppmanade hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?