Industriarbetarnas tidning

Varannan gjutare blöder näsblod

23 maj, 2003

I gjuterier som använder hot box-metoden har varannan gjutare problem med näsblod. Många lider av hostattacker, och rinnande och kliande ögon. Gränsvärdena för isocyanater har överskridits ofta.

Det visar en undersökning från Yrkes- och Miljömedicinska kliniken (YMK) i Örebro av de fyra gjuterier i Sverige som använder den så kallade hot box-metoden. Där har 64 arbetare i gjuterierna (nästan samtliga arbetande) undersökts och jämförts med en kontrollgrupp med 134 anställda på samma företag som inte arbetar i gjuteriet.

När forskarna mätte förekomsten av metylisocyanat och isocyansyra framgick att nästan nio av tio arbetare i gjuterierna utsatts för isocyansyra i mängder högt över gränsvärdena. Två av tio arbetare utsatts för metylisocyanat långt över gränsvärdena.

När YMK undersökte hur detta påverkat hälsan fann man att såväl gjutare, kärnmakare som övriga i gjuterierna hade lägre lungfunktion än väntat före skift. Och när skiftet var slut var lungfunktionen än sämre.

Forskarna har också gjort en hälsoenkät. Enligt den har 36 procent av de som arbetat i gjuteriet det senaste året haft hostattacker utan förkylning (mot 16 procent i kontrollgruppen). 44 procent i gjuteriet har senaste året haft rinnande, kliande ögon (mot 25 procent i kontrollgruppen).

Men forskarna anser inte att dessa problem beror på isocyanaterna:

– Det finns ingen samvariation mellan hur man exponerats för isocyanater och dessa symptom, det var ingen skillnad om man utsatts för stora eller små mängder, säger Håkan Westberg, laboratoriechef på YMK.

Vad beror problemen på?

– Det kan vara arbetsmiljön, kanske damm eller partiklar Vi vet inte orsaken.

Undersökningen visar också – bland annat – att 32 procent i gjuterierna haft näsblödning senaste året. Av gjutarna drabbades hela 47 procent – varannan – av näsblod. (I kontrollgruppen har 23 procent haft näsblod).

Är detta inte anmärkningsvärt?

– Inte om man jämför med kontrollgruppen.

Enligt professor Björn Petruson på Sahlgrenska i Göteborg, expert på näsblod , har bara tio procent av befolkningen näsblod en eller flera gånger per år. 23 procent (i kontrollgruppen) är följaktligen mer än normalt.

Och 47 procent?

– Det är betydligt mer än normalt.

På YMK i Örebro vill inte Håkan Westberg kommentera professor Petrusons uppgifter. Men konstaterar:

– Vi säger inte att metylisocyanat eller isocyansyra inte är farligt. Men vi anser att de halter vi mätt upp på dessa gjuterier inte visat sig farliga.

Det sistnämnda har man tagit fasta på i Svenska Gjuteriföreningen, som beställt undersökningen:

– Även om vi under årens lopp haft förhöjda halter av isocyanater har det alltså inte påverkat personalens hälsa och det är viktigt för oss, säger Peter Nayström, Svenska Gjuteriföreningen.

Är det inte konstigt att 47 procent av gjutarna lider av näsblod?

– Jag drar inga andra slutsatser än forskarna.

På de fyra gjuterier som undersökts har man gjort stora investeringar i förbättrad ventilation, med tanke på de höga halter isocyanater som uppmätts. Behövs det, om man utgår från att isocyanaterna inte påverkat hälsan?

– Ja, de behövs med tanke på gränsvärdena. Även om Arbetsmiljöverket överväger att ändra dem, så måste vi följa dem.

Metall kritiserar undersökningen:

– Jag blir orolig, här visas ju att många mår dåligt, säger Ulf Sjödin, chef för Metalls arbetsmiljöenhet.

– Jag förstår inte hur man kan säga att inte isocyanaterna påverkat hälsan. Undersökningen visar ju på mängder av hälsoproblem, även hos kontrollgruppen (som alltså utgörs av personer verksamma inom företaget). Därför borde mätresultaten jämföras med hur folk i allmänhet mår.

– I undersökningen pekar man på övervikt som en möjlig delförklaring. Det känns som ett hån mot de anställda att det inte är arbetsmiljön utan deras livsstil det är fel på.

Örebro-forskarnas utredning får särskild betydelse eftersom Arbetsmiljöverket överväger att göra gränsvärdena icoyancyra och metylisocyanat mindre stränga, och även mildra andra krav.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.