Industriarbetarnas tidning

213 fackligt aktiva mördades i fjol

12 juni, 2003

Skrivet av Översättning och bearbetning: LISBETH ULFSTEDT

Det är bokstavligen livsfarligt att ägna sig åt fackligt arbete. I alla fall i vissa länder. Under år 2002 har Fria fackföreningsinternationalen, FFI, i sin årliga genomgång av kränkningar av de fackliga rättigheterna dokumenterat 213 dödade, av dem 206 enbart i Latinamerika.

Rapporten brännmärker kränkningar i 133 länder och pekar på de förödande effekterna som den ökade liberaliseringen av den globala marknaden har på de fackliga rättigheterna. Rapporten visar även hur världskartan över kränkningarna mot de fackliga rättigheterna växer i storlek.

I rapporten finns på listan över 1 000 fackligt aktiva som blivit attackerade och slagna, 2 562 kvarhållna i häkte, 89 dömda till fängelse, 30 000 som fått sparken och cirka 20 000 som blivit offer för trakasserier.
Colombia behåller den föga hedrande förstaplatsen som det absolut farligaste landet att ägna sig åt fackligt arbete i. Hela 184 fackligt aktiva tvingades att sätta livet till, förutom alla hotade, trakasserade och misshandlade. Dessutom listar rapporten även 27 mordförsök, 189 mordhotelser mot fackliga ledare eller medlemmar, nio ”försvinnanden”, 139 godtyckligt häktade, 27 bortrövade och 80 som tvingades fly i exil.

Andra slags kränkningar av de fackliga rättigheterna är allvarliga, men inte alltid livshotande. I till exempel Thailand och Egypten och flera andra länder tvingas anställda skriva på papper där de avsäger sig alla rättigheter. Det är villkoret för att få ett arbete. Det sker i de skattebefriade industriområdena, som i många länder har blivit symbolen för den globala fria marknaden. Där översätts ”fri marknad” med ”frihet från fackföreningar”. Den friheten får arbetarna betala.

Miljontals arbetare, de flesta av dem kvinnor, arbetar för eländiga löner i en bedrövlig arbetsmiljö, ibland till priset av sina liv. De möjligtvis värsta exemplen finns i Bangladesh, där kvinnorna blir inlåsta så att de inte kan komma ut ens när det börjar brinna.

Burma. Kina, Zimbabwe, listan kan göras längre på länder där landets förtryckande regim bäddar för kränkningar av fackliga rättigheter och förföljelse av fackligt aktiva.

Närmare vår egen tröskel har vi president Lukaschenko i Vitryssland, som leder den regim som i särklass utmärker sig som den mest fackföreningsfientliga i regionen. Men i rapporten noteras att även i Ryssland, Bulgarien och Kroatien nonchaleras alltför ofta fackens kollektivavtal, samt att strejkrätten är kraftigt kringskuren i Lettland, Ryssland, Serbien och Montenegro.

Inte ens i alla de modernaste industriländerna har arbetarna rätt att fritt forma sina egna fackföreningar. USA utmärker sig särskilt i kränkningar av fackligt aktiva. Att avskeda anställda ses bland många arbetsgivare som det effektivaste sättet att stoppa all facklig aktivitet. Minst en av tio arbetare som försökt bilda en fackförening i USA har avskedats. I Canada och Australien har de fackliga rättigheterna kringskurits av lagar.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.