Industriarbetarnas tidning

”Bort med EU-stödet till storföretag”

10 juni, 2003

Skrivet av

Svensk industri halkar efter när konkurrenterna gynnas av EU-bidrag och statsstöd. 67 västsvenska kommuner kräver nu att regeringen agerar i EU för att få bort stödet till storföretagen.

– Den genomgång Dagens Arbete har gjort visar hur snett systemet är, säger Kjell Pettersson, vd för West Sweden som är de 67 västsvenska kommuners gemensamma EU- och representationskontor i Bryssel.

Kjell Pettersson är bekymrad över utvecklingen. I västra Sverige finns bilindustrin med underleverantörer. I fjol flyttade Gislaved på grund av EU-bidrag. Sedan miste Volvos Skövdefabrik investeringar till förmån för fabriker i Spanien och Wales som låg inom EU:s stödområde.

– Vi halkar efter i konkurrensen när medtävlarna kan utnyttja bidragen. Vi har helt enkelt inte samma förutsättningar att konkurrera eftersom de svenska stödområdena är mindre. Dessutom finns inte våra stora industrier i stödområdena.

Från årsskiftet gäller nya bidragsregler för bilindustrin inom EU. Ett land som vill ge statsstöd till en investering som totalt kostar 100 miljoner euro (knappt 1 miljard kronor) behöver inte anmäla stödet i förhand. Det räcker med att informera EU-kommissionen i efterhand.

– Risken är att förändring av reglerna uppmuntrar företag i stödområden att automatiskt räkna med statsstöd och bidrag ur EU:s strukturfonder. Det missgynnar företag som ligger i Sverige.

Sveriges regering måste nu agera så att reglerna skärps, anser Kjell Pettersson som hoppas på ett möte med näringsminister Leif Pagrotsky.

I brevet till regeringen nämner West Sweden fallen med Gislaved och Skövde.

”Vi vänder oss inte mot att företag flyttar, det är en del av ett sunt marknadsekonomiskt system. Men att dessa flyttningsbeslut avgörs av skattebidrag som sätter konkurrensen ur spel, kan inte accepteras.”

”Det hävdas att dessa bidrag är del av den europeiska regionalpolitiken där de mest eftersatta regionerna skall stödjas. Vi stödjer denna tanke. Men borde det inte vara så att dessa stora multinationella företag kan flytta sina företag baserade på rent marknadsmässiga skäl, och inte av bidragsskäl?”

”Tänk vad som nu kan komma att hända, när vi får tio nya medlemsländer i EU. Med nuvarande system kan dessa länder utnyttja såväl EU-bidrag som skattebidrag för att locka till sig de större företagen. Systemet kommer att haverera! De stora förlorarna blir tyvärr vi.”

– Det handlar inte om för eller emot EU. Det handlar snarare om att EU måste uppmuntra småföretag och entreprenörskap i stället för att stödja lönsamma storföretag, säger Kjell Petersson.

– Därför vill vi att regeringen agerar. Vi föreslår att den svenska regeringen driver frågan att dagens system med bidrag till stora investeringsprojekt och storföretag slopas helt.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.