Industriarbetarnas tidning

Chefen stärker greppet över lönen

3 juni, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Allt fler metallare saknar lönesystem. Inom verkstadsindustrin gäller det nästan var fjärde metallare, enligt en undersökning från Metall.

– Det är en oroande utveckling, säger Erik Andersson, chef för Metalls avtals- och arbetsrättsenhet.

Totalt är det ungefär var femte metallare som saknar ett lönesystem på sin arbetsplats. Det visar en enkät som Metall gjort. Undersökningen har gått ut till 546 fackklubbar inom samtliga Metalls avtalsområden. Klubbarna företräder tillsammans 120 000 medlemmar.

Det skiljer sig mellan Metalls avtalsområden. Inom stål- och metalls avtalsområde finns det nästan ingen som jobbar helt utan lönesystem. Inom Metalls största avtal, verkstadsavtalet, saknar dock omkring 24 procent av metallarna ett lönesystem. Det är en ökning från 1998 när andelen som saknade lönesystem var omkring 18 procent.

Erik Andersson, chef för Metalls avtals- och arbetsrättsenhet, säger sig vara förvånad över att så många saknar lönesystem.

– Och tendensen att det ökar är oroväckande.

Varför tror du att fler saknar lönesystem?

– Jag vet faktiskt inte. Men jag tror inte att det enkelt går att skylla på någon arbetsgivarstrategi.

Varför är det viktigt för en anställd att ha ett lönesystem?

– Det är oerhört viktigt för att få inflytande över jobben och lönesättningen. Risken för den som är utan är att löneutvecklingen blir sämre än på företag med lönesystem.

Samtidigt som allt fler metallare kan få mer subjektiva löner på grund av att de saknar lönesystem på sitt jobb finns en annan trend. Den gäller företag som har ett lönesystem. Där upplever allt fler av fackklubbarna att det finns tydliga regler för när högre lön ska utgå. Allt fler av dem med lönesystem tycker också att de subjektiva inslagen i lönerna minskar.

Mellan 1998 och 2002 har andelen metallare med tydliga regler för högre löner ökat från 60 till 70 procent inom verkstadsavtalet. Inom stål- och metallavtalet har tydligheten ökat från 70 till omkring 78 procent av metallarna.

– Det är glädjande och visar att det är viktigt att ha lönesystem, säger Erik Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.