Industriarbetarnas tidning

Degerfors har en offensiv plan

3 juni, 2003

Skrivet av

Beslutet att behålla ämnesvalsverket i Degerfors kan vara viktigare än vad man först kan tro. Ämnesvalsverket kan ge det dödsdömda stålverket en ny chans.

I september läggs stålverket enligt planerna ned. I fortsättningen ska de stålämnen som valsas i Degerfors hämtas från stålverket i Sheffield.

I augusti 2001 beslutade den dåvarande styrelsen för Avesta Polarit att lägga ned hela Degerfors Stainless – både stålverk och ämnesvalsverk.

Den nya koncernledningen har upptäckt att det gamla beslutet inte höll. Reträtten inleddes i går när ledningen meddelade att ämnesvalsverket får vara kvar. Det funkade inte att låta lägga ut valsningen på lego i England. Den lösningen var både dyr och dålig.

Avesta Polarit står fast vid sitt tidigare beslut att stänga stålverket i september. Frågan är ändå: om företaget ändrat sig om ämnesvalsverkets framtid – kan det då inte också ändra sig om stålverkets?

Gårdagens pressmeddelande rymmer ett resonemang som kan vara nyckeln till fortsatt ståltillverkning i Degerfors: den lokala ledningen vid Degerfors Stainless har utarbetat ett konkurrenskraftigt förslag for fortsatt drift i ämnesvalsverket. Koncernledningen stödjer förslaget.

Det finns alltså en genomtänkt, offensiv plan för hur ämnesvalsverket ska kunna expandera.

Ingen säger det idag, men det ligger i sakens natur att om det går det tillräckligt bra för ämnesvalsverket kan det innebära en ny chans även för stålverket.

Det handlar ytterst om kvalité och ekonomi.

Ämnesvalsverket får idag de kvalitéer det behöver från det egna stålverket i Degerfors. Ämnesproverna från Sheffield har inte imponerat. Ännu har stålverket i Sheffield inte lyckats ta över ett enda ton från Degerfors.

Ekonomiskt torde det vara betydligt mer fördelaktigt att forsla stålämnen en hundratal meter över fabriksområdet än över Nordsjön.

Grundtipset är att Avesta Polarit i september inte lägger ned stålverket utan i stället lägger det i malpåse. Sedan får kvalitetskrav och ekonomi avgöra om och när stålverket kör igång igen.

Detta innebär att Avesta Polarit på sätt och vis håller på att förverkliga Carl Bennets idéer – fast tvärtom.

Bennet ville i fjol ta över stålverk och ämnesvalsverk och låta Degerfors gå över från rostfritt till verktygsstål. Under övergångstiden krävde han att Avesta Polarit skulle förbinda sig att köpa rostfria ämnen från Degerfors.

Expansionen skulle gå via stålverket.

Men det sa Avesta Polarit nej till.

Avesta Polarits nya strategi är den motsatta. Vägen till expansion går över ämnesvalsverket. Och den expansionen kan – om alla bitar faller på plats – i förlängningen också rädda stålverket. Med tillräckligt stora volymer i ämnesvalsverket blir fortsatt drift i Degerfors stålverk än mer lönsam.

Så här säger Peter Samuelsson, enhetschef vid Degerfors Stainless, om den lokala ledningens ambitioner:

– Vi ser möjligheter till att kunna utveckla affären. Här finns en potential, säger han.

Blir det inte dyrt att transportera de ämnen som ska valsas ända från Sheffield när ni har ett eget stålverk inpå knutarna?

– Vi har ett effektivt transportsystem igång inom företaget. Totalt sett är det här en bra lösning.

Men vore det inte billigare och ännu mer effektivt att ta ämnena från ett eget stålverk?

– Den bedömning som gjorts visar att ämnesförsörjningen från Sheffield innebär lägre kostnader eftersom Sheffield har ett större stålverk.

Så ligger det till i dag. Men i morgon? Om Avesta Polarit kunde ändra sig om ämnesvalsverket kanske man kan göra det om stålverket också.

Degerfors Stainless har, trots allt, utsetts till världens ”bästa rostfria leverantör” av ett av Asiens största stålföretag.

Läggs stålverket i malpåse har luttrade Degerforsbor skäl att tro på fortsatt ståltillverkning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?