Industriarbetarnas tidning

EU uppmuntrar överetablering

4 juni, 2003

Skrivet av

Storföretagen lägger beslag på de feta bidragen i EU. Det visar Dagens Arbetes granskning av EU-ländernas stöd till industrin.

De allra största bidragen går till storföretag i branscher med överkapacitet: bilindustri och elektronikindustri.

Bara bilfabrikerna fick under åren 1990-talet 53 000 miljoner kronor i stöd. Det mesta hamnade hos de stora bilföretagens fabriker i Italien, Spanien och Tyskland.

Men det största enskilda bidraget – 4 932 miljoner kronor – betalades ut i fjol ST Microelectronics för att bygga upp en helt ny fabrik för halvledarkomponenter i Italien.

I bidragskarusellen står de svenska företagen oftast vid sidan av.

En av Ericssons svåraste konkurrenter, Motorola, fick för tre år sedan över 1 miljard kronor i stöd för att bygga en ny fabrik i Skottland. Fabriken tillverkar komponenter till mobiltelefoner.

Efter nedläggningarna av Graneforsverken och Gislaved och turerna kring Fords motorfabrik i Skövde finns det en utbredd rädsla att industristödet flyttar jobb från Sverige till områden där företagen kan få stöd.

EU-parlamentarikern Jan Andersson (s) varnar för utvecklingen.

– Storföretagen har lärt sig utnyttja systemet. I alltför många fall har vi sett hur de tittar på var de kan få mest bidrag när de bestämmer sig var de ska investera. Det här håller inte i längden, det är en oerhört farlig utveckling.

Dagens regler gäller fram till 2006. I EU är diskussionen igång hur de nya reglerna ska de ut. Strängare regler behövs, säger Jan Andersson som manar regeringen att agera.

– Det är hög tid. Tyvärr har jag inte hört något från regeringen. Jag vet inte vad den vill.

Läs mer i dokumentet EU göder storföretagen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.