Industriarbetarnas tidning

Kvinnor har dålig arbetsmiljö, även i näringslivet

3 juni, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Det är en myt att offentliga arbetsgivare är sämst. Kvinnor i privat sektor har inte bättre arbetsmiljö än kvinnor i offentlig sektor. Det hävdar LO i en ny rapport.

I debatten hävdas det ofta att de offentliga arbetsgivarna är betydligt sämre än de privata. Det har bland annat Svenskt Näringsliv framfört. Men det stämmer inte för LO:s kvinnor, menar LO.

Att offentligt anställda ofta utmålas som att de är mer sjukskrivna beror snarare på att de i snitt är äldre än privat anställda. En jämförelse som LO gjort mellan LO kvinnor i privat och offentlig tjänst, och som tar hänsyn till ålder, visar att skillnaderna är små. Inom båda grupperna hade omkring tio procent av kvinnorna varit sjukskrivna i minst fem veckor på grund av arbetsrelaterade besvär.

Undersökningen har inte tagit med sjukskrivna som varit borta i mer än tre månader. I den gruppen kan, enligt LO, upp till trettio procent sakna arbetsgivare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.