Industriarbetarnas tidning

Metall JO-anmäler Ams

30 juni, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

En man stängdes av från aktivitetsgarantin när han ringt facket. Avstängningen bryter både mot lagen och Europakonventionen. Det anser Metall och JO-anmäler arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsstyrelsen.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om Kaj Nilsson i Helsingborg. Han stängdes av från aktivitetsgarantin efter att han ringt facket för att kontrollera om han som praktikant skulle behöva jobba även på storhelger.

Arbetsgivaren ansåg att Kaj Nilsson var besvärlig – och arbetsförmedlingen höll med. Ett av arbetsförmedlingens argument mot Kaj Nilsson var att han ringt facket på sin arbetstid.

Avstängningen var olaglig, anser Metalls förbundsjurist Bo Villner. I en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, pekar Villner på att rätten att tillhöra en fackförening och utnyttja sitt medlemskap i den är inskriven i grundlagen och Europakonventionen.

Det är regler som myndigheterna måste respektera, skriver Metall i JO-anmälan. Att någon kontaktar facket ska inte under några omständigheter kunna leda till att han eller hon stängs av från sin praktik.

Kaj Nilsson överklagade beslutet från arbetsförmedlingen i Helsingborg. Men Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, avslog överklagandet. Därför bryter även Ams mot lagen, hävdar Metall i sin JO-anmälan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.