Industriarbetarnas tidning

Pappers stämmer Klippan

4 juni, 2003

Skrivet av

Pappers och Klippan AB går en ny rond i arbetsdomstolen. Den här gången stämmer förbundet företaget på rekordhöga 820 000 kronor för felaktiga löneutbetalningar.

– Det skulle förvåna mig oerhört om de kan undgå skadestånd, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Under en längre tid har skadestånden duggat tätt inom pappersindustrin. Var och vartannat företag har brutit mot det centralt framförhandlade avtalet och betalat ut för lite i lön till anställda som börjat eller slutat en bit in i en kalendermånad. Företagen har på löpande band fått betala skadestånd, i de flesta fall 100 000 kronor, med några få undantag uppåt och nedåt.

Dessutom har de fått rätta till löneutbetalningarna i efterhand.

I Klippan AB:s anläggning i Lessebo är parterna numera överens om att företaget betalat ut 534 101 kronor för lite till i runda tal 130 arbetstagare åren 1996–2002. Pengar som företaget lovat betala ut.

Men något skadestånd går man inte med på.

– De väljer att konsekvent inte betala ut några skadestånd med mindre än att det finns en fällande dom, säger Lennart Olovsson.

Eftersom Klippan enligt Lennart Olovsson inte visat något större intresse för de här så kallade §10-förhandlingarna, ser Pappers ingen annan utväg än att stämma företaget till arbetsdomstolen.

– Företaget hade klart för sig vad som gällde för flera år sedan, men ändå fortsatt att betala ut fel. De har inte velat få frågan ur världen. Dessutom har de förhalat och försvårat utredningen om hur många personer det handlat om och beloppens storlek.

Företaget har också enligt det centrala avtalet skyldighet att under kontorstid hålla avlöningslistor tillgängliga för den lokala fackliga ledningen. Men i december i fjol stängdes facket ute. Även det här brottet finns med i stämningsansökan till AD.

– Ett allvarligt inslag kopplat just till deras ointresse att lösa frågan. De hade blivit tillsagda av de centrala parterna att snabbt reda ut de felaktiga löneutbetalningarnas omfattning, men körde i stället i strid med kollektivavtalet ut Pappers avdelning.

Hur ser du på Klippans förhållningssätt. Det måste vara ohållbart i längden att varje tvist drivs till AD?

– Ja det är det. Företaget måste någon gång tänka om och följa de spelregler som faktiskt finns. Vi gjorde det i fallet Benny Karlsson och de fick betala skadestånd.

Finns det något företag eller koncern i branschen som Pappers har lika stora problem med?

– För närvarande inte. Det var ju inte länge sedan vi möttes i AD. Nu kommer det här ärendet och längre fram väntar ytterligare ett, kanske två ärenden.

– Klippan är exceptionellt, i varje fall har inte jag varit med om något liknande. Att hela tiden vilja hamna i AD saknar motstycke som jag ser det.

I sin stämningsansökan till AD kräver Pappers både allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet, men också allmänna skadestånd för de medlemmar som drabbats av de felaktiga löneutbetalningarna. Den totala summan landar på 820 000 kronor.

– Ja, det blir ett av de största skadestånd vi yrkat någonsin, säger Lennart Olovsson. Men det beror också på att hela den här historien är väldigt graverande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.