Industriarbetarnas tidning

Statistik över amning blev bevis

11 juni, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Pappor i verkstadsindustrin som inte får ut avtalets föräldralön är indirekt diskriminerade. Det hävdade Metall i Arbetsdomstolen, AD, i dag. Ett av ”bevisen” som användes var statistik över amning.

I dag (11/6) hölls huvudförhandling i AD i den sega striden om föräldralön mellan Metall och Sveriges Verkstadsförening.

Det senaste verkstadsavtalet ger rätt till tio procent av lönen i föräldralön under två månader. I avtalet står det att föräldralönen får tas ut vid adoption eller ”i samband med födelse av eget barn”.

Metall och Sveriges verkstadsförening har olika tolkningar av vad ”i samband med” betyder.

Metall hävdar att anställda har rätt till pengarna tills barnet är omkring 18 månader gammalt. Det är den tid då barnet normalt kan lämnas till dagis.

Arbetsgivarna hävdar däremot att föräldralön bara måste betalas ut under tre månader efter barnets födelse.

Enligt Metall innebär arbetsgivarnas tolkning ett brott mot jämställdhetslagen. Metall vill därför ha arbetsgivarans tolkning testad av Arbetsdomstolen. Facket anser att män blir indirekt diskriminerade, eftersom det oftast är kvinnor som är hemma med barnet den första tiden.

– Kvinnor är oftast hemma i början, eftersom de ofta ammar barnet då, sade Metalls förbundsjurist Bo Villner i Arbetsdomstolen.

Han hade tagit fram statistik över kvinnors amning som visar att 80 procent av kvinnorna ammar under barnets fyra första månader och 70 procent under barnets sex första månader.

– Så ser det ut i praktiken. Det gör att männen inte har möjlighet att utnyttja föräldralönen i samma utsträckning om tiden bara är tre månader.

Anders Weihe, chefsjurist vid Teknikföretagen, företrädde Verkstadsföreningen. Han nekade inte till att män i praktiken har svårare att ta ut föräldralön om den gäller i tre månader.

Men enligt Weihe var inte syftet med avtalet att jämställa kvinnor och män. Syftet var bara att ändra ett tidigare avtal som uttryckligen gav pengar enbart till kvinnorna.

– Vi ville bara komplettera bestämmelsen så att pappan kan vara hemma om mamman är sjuk eller om situationen på arbetsmarknaden krävde det.

– Både Verkstadsföreningen och Metall företräds vanligen av normalt intelligenta människor. Hade vårt syfte varit att män och kvinnor ska ha lika användning av föräldralön hade vi inte sagt att den gäller i tre månader.

Datum för domen är inte utsatt när detta skrivs, men troligen dröjer den till efter sommaren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?