Industriarbetarnas tidning

Statistik över amning blev bevis

11 juni, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Pappor i verkstadsindustrin som inte får ut avtalets föräldralön är indirekt diskriminerade. Det hävdade Metall i Arbetsdomstolen, AD, i dag. Ett av ”bevisen” som användes var statistik över amning.

I dag (11/6) hölls huvudförhandling i AD i den sega striden om föräldralön mellan Metall och Sveriges Verkstadsförening.

Det senaste verkstadsavtalet ger rätt till tio procent av lönen i föräldralön under två månader. I avtalet står det att föräldralönen får tas ut vid adoption eller ”i samband med födelse av eget barn”.

Metall och Sveriges verkstadsförening har olika tolkningar av vad ”i samband med” betyder.

Metall hävdar att anställda har rätt till pengarna tills barnet är omkring 18 månader gammalt. Det är den tid då barnet normalt kan lämnas till dagis.

Arbetsgivarna hävdar däremot att föräldralön bara måste betalas ut under tre månader efter barnets födelse.

Enligt Metall innebär arbetsgivarnas tolkning ett brott mot jämställdhetslagen. Metall vill därför ha arbetsgivarans tolkning testad av Arbetsdomstolen. Facket anser att män blir indirekt diskriminerade, eftersom det oftast är kvinnor som är hemma med barnet den första tiden.

– Kvinnor är oftast hemma i början, eftersom de ofta ammar barnet då, sade Metalls förbundsjurist Bo Villner i Arbetsdomstolen.

Han hade tagit fram statistik över kvinnors amning som visar att 80 procent av kvinnorna ammar under barnets fyra första månader och 70 procent under barnets sex första månader.

– Så ser det ut i praktiken. Det gör att männen inte har möjlighet att utnyttja föräldralönen i samma utsträckning om tiden bara är tre månader.

Anders Weihe, chefsjurist vid Teknikföretagen, företrädde Verkstadsföreningen. Han nekade inte till att män i praktiken har svårare att ta ut föräldralön om den gäller i tre månader.

Men enligt Weihe var inte syftet med avtalet att jämställa kvinnor och män. Syftet var bara att ändra ett tidigare avtal som uttryckligen gav pengar enbart till kvinnorna.

– Vi ville bara komplettera bestämmelsen så att pappan kan vara hemma om mamman är sjuk eller om situationen på arbetsmarknaden krävde det.

– Både Verkstadsföreningen och Metall företräds vanligen av normalt intelligenta människor. Hade vårt syfte varit att män och kvinnor ska ha lika användning av föräldralön hade vi inte sagt att den gäller i tre månader.

Datum för domen är inte utsatt när detta skrivs, men troligen dröjer den till efter sommaren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.