Industriarbetarnas tidning

Tysk metallstrejk för lika villkor

25 juni, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

Metallstrejken i östra Tyskland är inne på sin fjärde vecka. Ännu har inte arbetsgivarna signalerat någon vilja att gå tillbaka till förhandlingsbordet.

Strejken börjar nu slå hårt mot hela den tyska bilindustrin. Fabriker har stängts och härom dagen permitterade BMW 10 000 anställda. Även den stora Volkswagenfabriken i Wolfsburg kan tvingas stänga. Volkswagen räknar med att man den här veckan tillverkar 20 000 färre bilar än en normalvecka.

Bakgrunden till strejken är att bilarbetarna i östra Tyskland vill ha samma villkor som arbetarna i väst, det vill säga 35 timmars arbetsvecka. Fortfarande, 13 år efter återföreningen, jobbar arbetarna i det forna DDR tre timmar mer i veckan för ungefär samma månadslön.

Stålarbetarna i öst fick nyligen ett avtal där arbetstiden sänks i tre omgångar: till 37 timmar från den 1 april 2005, ytterligare en timme 2007 och till 35 timmar 2009. En liknande tidsplan vill IG Metall, det tyska metallarbetarförbundet, ha för bilarbetarna.

Förbundet signalerar dock att man kan tänka sig att kompromissa. Skulle situationen för bilindustrin dramatiskt försämras kan arbetstidsförkortningen senareläggas, menar man. ”Det är arbetsgivarna som blockerar en lösning”, skriver IG Metall i den senaste strejkrapporten på hemsidan (www.igmetall.de).

Arbetsgivarna motiverar sitt motstånd med att produktiviteten är mycket lägre på bilfabrikerna i öst än i väst. Omsättningen, hävdar man, per arbetstimme är i öst 91 euro mot 139 i väst.

Därför hotar nu bilföretagen att dra tillbaka sina investeringar i östra Tyskland och i stället satsa på de nya EU-länderna i Östeuropa.

– Det var inte vårt mål att strejken i öst skulle få fjärrverkningar i väst, säger Jürgen Peters, andre ordförande i IG Metall. Peters kräver att arbetsgivarna återupptar samtalen med förbundet.

Omkring 9 000 arbetare är uttagna i strejk på nio fabriker, bland annat Mercedesfabriken utanför Berlin och Volkswagenfabrikerna i Dresden och Zwickau.

Svenska Metall bevakar utvecklingen av den tyska strejken. Jan-Åke Olsson på internationella enheten befinner sig i Tyskland i dag (25 juni):

– Det är viktigt att vi kollar alla inblandade företag. Om vi skulle se att något multinationellt företag flyttar över produktion till Sverige som skulle ha utförts i östra Tyskland så skulle vi stoppa det. Men ännu har vi inte sett nägra sådana tecken.

I övrigt påverkar inte strejken Sverige, men Metall följer händelserna:

– Tre timmar i veckan blir ju nästan en hel månads längre jobb på ett år. Man tycker att det borde gå att komma överens om en tidsplan för utjämning, säger Jan-Åke Olsson.

I Tysklands svåra ekonomiska läge är bilindustrin en av de få branscher som går bra. Därför har strejken fått kritik även från den socialdemokratiske förbundskanslern Georg Schröder och arbetsmarknadsministern Wolfgang Clement.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?