Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka på SSAB i Luleå

31 juli, 2003

En 26-årig murare omkom på tisdagskvällen när han störtade sju meter ner i en het ugn på SSAB i Luleå.

Den omkomne var en av cirka hundra slovakiska entreprenadanställda som arbetar på SSAB:s koksverk. Sedan augusti förra året renoveras där ett koksugnsbatteri, där stenkol omvandlas i ugnar till koks. Arbetet innebär bland annat att man byter tegel på sidorna och ovanpå ugnarna.

Den omkomne föll ned genom ett påfyllningshål för kol i en av ugnarna. Ugnen var avställd men temperaturen ändå minst 600 grader.

26-åringen hamnade på kolbädden och dog troligen omedelbart, av fallet eller av hettan. Det tog två timmar innan man kunde kyla ned ugnen så pass att det gick att få ut kvarlevorna.

– Det var arbetskamraterna själva som gjorde det mesta arbetet, vi assisterade, säger Stefan Berglund på räddningstjänsten i Luleå.

Olyckan utreds nu av polisen.

– Vi vet att 26-åringen arbetat där i två veckor, och att det var några arbetskamrater som såg olyckan. Men det har naturligtvis inte varit läge att förhöra dem än, säger kommissarie Kjell Rönnqvist på polisen i Luleå.

– Det vi vet nu är att han hoppade ned från en avsats bredvid och av någon anledning kom snett. Man jobbar runt de här hålen, efter 20 minuters arbete så vilar man i 40 minuter på grund av värmen.

Murningsarbetet står tills vidare stilla..

– Vi väntar på att företaget ska komma med förslag på hur arbetet i fortsättningen ska kunna utföras utan risk för att något sådant här händer igen, säger Karin Lagerqvist på arbetsmiljöinspektionen i Luleå.

Hon inspekterade olycksplatsen på onsdagen tillsammans med en kollega.

– Vi ser det som en risk att man har en öppning på 45 x 120 centimeter där man murar. Det var sju meter ner till botten, men arbetet utfördes utan linor eller fallskydd. Vi vill nu ha in den riskbedömning arbetsgivaren gjort.

Arbetsgivaren är i detta fall det tyska företag som är huvudentreprenör, och som anlitat det slovakiska företag där den omkomne arbetade som underentreprenör. Det är dock SSAB som har ansvaret för samordningen av arbetsmiljöarbetet.

– Hittills har arbetsmiljöarbetet fungerat bra, det känns väldigt tungt nu, säger platschefen Ragnar Alatalo.

Även Metalls huvudskyddsombud Ragnar Forsberg tycker att skyddsarbetet varit bra organiserat.

– Därför undrar vi hur detta kunde hände, förhoppningsvis ger alla dessa utredningar som vi och myndigheterna nu gör något svar. Vi har varit förskonade från dödsolyckor på SSAB i många år, den senaste inträffade på 1980-talet, tror jag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.