Industriarbetarnas tidning

”Löntagarna blir stötdämpare inom EMU”

24 juli, 2003

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Det blir löntagarna som får ta stötarna om Sverige går med i EMU och frånhänder sig inflytande över penningpolitiken. Det tror professor Sten Johansson, chef för LO:s ekonomiska forskningsinstitut Fief.

Inför folkomröstningen om svensk anslutning till EU 1994 var Sten Johansson en ledande person på nej-sidan, bland annat som ordförande för den socialdemokratiska motståndsrörelsen.

Finns det någon särskild löntagaraspekt på EU:s monetära union, EMU?

– Ja, svarar Sten Johansson. Om ett land frånhänder sig penningpolitiken, framför allt räntan men även valutan, då blir det löntagarna som får fungera som stötdämpare i ekonomin. I ekonomiskt avseende är detta den centrala punkten i EMU-frågan.

Är det sant att hushållen sparar 30 000 kronor om året på svensk anslutning till EMU, som konsumentminister Ann-Christin Nykvist hävdar?

– Herregud, jag vet inte om det finns någon ekonom som stöder det påståendet. Den prispress som konkurrensen tvingar fram har vi ju redan. Vi konsumenter kommer inte att åka runt i Europa och handla där det är billigast. Men butikernas inköpare handlar redan nu där det är billigast, så nyttan av konkurrens får vi del av redan nu.

– När det gäller långa kontrakt, som löper på några år eller så, kan en anslutning till EMU minska risken för att växelkurserna ändrar sig. Men den risken går åt båda hållen, det kan bli billigare eller dyrare. Och framför allt handlar det inte om flera tusen kronor i månaden för ett hushåll.

– Det verkar som om deltagarna i ja-kompanjen förlorat alla proportioner!

Varför är du så tyst? Har du valt att ligga lågt, eller är det ingen som frågar dig? Eller har det med takhöjden inom socialdemokratin att göra?

– Det har ingenting med takhöjden att göra, den har jag ingen respekt för. Dels är det kanske inte så många som frågar mig inför den här omröstningen, dels har jag valt att inte vara lika aktiv som inför EU-omröstningen.

– Men i höstas lade jag ner arbete på en huvudfråga som jag saknar i debatten, nämligen politikernas möjligheter att via finanspolitiken klara de penningpolitiska uppgifter som Riksbanken har i dag. Jag skrev en kommentar till den så kallade STEMU-utredningen (se länken Stabiliseringspolitik för full sysselsättning…), men ingen brydde sig.

– Såvitt jag begriper saknas parlamentariska förutsättningar för att bilda en regering som klarar det utvidgade finanspolitiska ansvaret. Varken på vänster- eller högersidan går det att hitta partier som håller ihop kring den uppgiften.

– Det är förhållandevis lätt att hålla sams vid en konjunkturnedgång, att bilda majoriteter för sänkta skatter eller andra beslut som stimulerar ekonomin.

– Däremot blir det svårt att hitta det politiska underlaget för de förebyggande åtgärderna. Politiker gillar inte att bromsa vid konjunkturuppgång!

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.