Industriarbetarnas tidning

Maktkamp inom tyska Metall

9 juli, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Tyska IG Metall plågas av en uppslitande maktkamp inför öppen ridå. Förbundets två toppnamn har turats om att smäda varandra via medierna efter förbundets misslyckade strejk.

Det bör ha varit heta känslor i lokalerna när IG Metalls styrelse samlades i går. På programmet stod en diskussion av vilka konsekvenser den misslyckade strejken för lika arbetstid i öst och väst skulle få. Mötet pågick i tretton timmar – utan att de fyrtio personerna i styrelsen kunde enas om en gemensam linje.

Styrelsemötet hade föregåtts av en uppslitande offentlig strid mellan förbundets två toppmän.

Klaus Zwickel, ordföranden som ska avgå vid kongressen i oktober, har i flera medier anklagat andremannen Jürgen Peters för misslyckandet med strejken. Enligt Zwickel har Peters och hans närmaste vilsefört styrelsen inför strejken.

Anklagelserna fick häromdagen Peters att svara med en egen presskonferens. Den hölls i ett hotell i närheten av IG Metalls lokaler i Frankfurt.

Peters förklarade att det var ”extraordinära omständigheter” som tvingade honom att hålla presskonferensen. Han försvarade sig kraftigt mot attackerna från sin högsta chef.

Enligt planerna ska Peters ta över ledarskapet över IG Metall när Zwickel avgår i oktober.

– Alla inblandade vet att jag inte är den kandidat Zwickel önskar. Det var jag inte 1998. Det var jag inte i april när det här beslutet togs, skriver Peters i ett brev som summerar presskonferensen på IG Metalls hemsida.

Jürgen Peters beskrivs av medierna som en företrädare för en mer traditionell hårdför fackföreningslinje. Avgående Klaus Zwickel beskrivs som en företrädare för nytänkarna.

Efter gårdagens styrelsemöte förnekade dock Peters att det finns två huvudströmmar inom IG Metall. Enligt honom finns det bara en mångfald inom förbundet.

IG Metall har 2,6 miljoner medlemmar och anses vara världens största industrifackförbund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.