Industriarbetarnas tidning

Anställda utbildar bort sitt eget jobb

22 augusti, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ju snabbare uppgiften utförs – desto snabbare kan det egna jobbet avvecklas. Den kluvna uppgiften har ett antal anställda på Danaher i Flen. De utbildar tjeckiska kollegor som ska ta över arbetsuppgifter i Tjeckien.

Cirka 100 av drygt 240 anställda på Elmo Danaher Motion i Flen har varslats. Närmare sjuttio av dem är metallare.

Bakgrunden är dels att ABB inte längre vill köpa företagets elmotorer, dels att amerikanska Danaher vill flytta bitar av tillverkningen till Tjeckien.

Ett antal tjeckiska Danaheranställda är på plats I Flen för att utbilda sig i jobbet. Deras lärare är svenska kollegor som riskerar att få se sina egna jobb försvinna. Det är ett uppdrag som de anställda i Flen känner sig kluvna inför, enligt verkstadsklubbens ordförande Ingemar Zetterberg.

– Personalen känner sig inte särskilt motiverad för det här, men samtidigt försöker de tro på vad företaget säger att man ska fortsätta att satsa på andra delar i Flen.

Hoppet för Flen-fabriken ligger i att Danaher väljer att satsa på de tvättmaskinsmotorer som redan tillverkas i fabriken. Verkstadsklubben har kallat in en löntagarkonsult som ska gå igenom förutsättningarna för en sådan satsning.

– Vi har krävt att få se handlingar för att se att satsningen verkligen genomförs, säger Ingemar Zetterberg.

Företagets vd Christer Benning vill inte uttala sig om vad som är på gång inom företaget.

– Jag har inga kommentarer alls just nu, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.