Industriarbetarnas tidning

Dahlström tror på lugn kongress i EMU-valets skugga

18 augusti, 2003

Skrivet av KRISTINA FLEMMING

”Jag har svårt att se någon principiell fråga som kan gå oss emot”, säger Kjell Dahlström, ordförande i Skogs- och Träfacket. Och tillägger för säkerhets skull:
”Men olika bedömningar kan man alltid göra i enskilda sakfrågor.”

Den 23–27 augusti håller Skogs- och Träfacket sin första ordinarie kongress efter samgåendet mellan Skogs och Trä 1998. 164 ombud, var fjärde är kvinna och betydligt fler än andelen i medlemskåren, ska ta ställning till närmare 300 motioner.

Hur medlemmarnas välfärd framgent ska finansieras och prioriteras blir en viktig fråga för ombuden, bedömer förbundsordförande Kjell Dahlström. Även den egna organisationen ska skärskådas. Medlemstalet krymper och avdelningar får allt svårare att ekonomiskt klara verksamheten. Någon ny förbundssammanslagning är det dock inte tal om.

Arbetsmiljöfrågorna är annars det som berör medlemmarna mest påtagligt, enligt Kjell Dahlström. Ohälsotalen är högst i förbundets branscher. Hur de anställda har det på jobbet påverkar deras liv i övrigt.
– Vi måste jobba mer med arbetsmiljön, konstaterar han.

EMU-valet kastar sin skugga över kongressen. Även om förbundet valt att inte ta ställning lär EMU-frågan tidvis hamna i centrum. Särskilt som statsminister Göran Persson talar söndagen den 24 augusti och LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin dagen efter, den 25 augusti. Dessutom ska Ulrica Messing, ministern som håller i skogsfrågorna, kliva upp i talarstolen onsdagen den 27 augusti.

Kjell Dahlström tror inte på några uppslitande motsättningar på kongressen som hålls i Folkets hus i Stockholm
– Om det mullrar och gnisslar i medlemsleden, och det inte skulle ha nått förbundsledningen, vore ett demokratiskt misslyckande.

Kjell Johansson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.