Industriarbetarnas tidning

Demokrati på jobbet bra för hälsan

14 augusti, 2003

Om de anställda har brist på kontroll över arbetet ökar risken för långtidssjukskrivning med ungefär 30 procent.

Det konstaterar professor Töres Theorell, som för Folkhälsoinstitutets räkning har sammanställt en rapport om sambanden mellan demokrati och ohälsa i arbetslivet. Rapporten presenterades vid ett seminarium på torsdagen (14 augusti).

I rapporten ”Är ökat inflytande på arbetsplatserna bra för folkhälsan?” går Theorell igenom svensk och internationell forskning:

– Under 1970- och 80-talet ökade demokratin i arbetslivet på olika sätt. Men utvecklingen bröts och från slutet av 90-talet upplever allt fler att de har minskat inflytande i arbetslivet, samtidigt som allt fler också anser att det ställs alltför höga krav, konstaterar Theorell.

Den minskade möjligheten att påverka gäller både män och kvinnor, i kommuner och landsting liksom i industrin och i delar av det privata näringslivet. Det framgår bland annat av SCB:s arbetsmiljöenkäter vartannat år.

Utöver intervjuundersökningar har sambanden mellan inflytande och ohälsa även belagts i flera olika biologiska studier, där man sett hur kroppen reagerar på minskat inflytande, stress med mera. Bland annat mätningar av halten kortisol och andra hormoner i blodet, av sömn och hjärtfrekvens.

– Det finns vetenskapligt stöd för påståendet att ökat inflytande på arbetsplatsen förbättrar hälsan, säger Theorell.

Men framför allt underströks motsatsen: Enligt flera undersökningar är kombinationen litet beslutsutrymme och höga psykiska krav särskilt farlig. Framför allt ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, men även muskel- och skelettsjukdomar och mag-tarmbesvär.

– Pågående forskning där personalen på olika sjukhusavdelningar har undersökts i flera år visar att när tid för planering med mera försvann ökade så småningom långtidssjukskrivningarna mest där man minskat denna tid för reflektion, konstaterar Töres Theorell.

Han drar därav slutsatsen att nedskärningarna i början på 90-talet påverkat ökningen av långtidssjukskrivningarna. Det fick i sin tur Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren (själv landstingspolitiker i början av 90-talet) att reflektera.

– Ska man vara efterklok hade det varit bra om man vid nedskärningarna på 90-talet funderat över vilka effekter de skulle få på folkhälsan. Tjänade vi verkligen något på dessa nedskärningar om man nu ser till kostnaderna för långtidssjukskrivningarna?

Att det inte går att besvara den frågan exakt är både Theorell och Ågren överens om. Men det finns lärdomar att dra för framtiden, konstaterar Ågren när han sammanfattar forskningsrapportens betydelse.

– Dessa insikter har ökat möjligheten att analysera konsekvenserna av förändringar i arbetslivet. Lika självklart som man nu gör miljökonsekvensutredningar borde det vara att också göra hälsokonsekvensutredningar vid omorganisationer, nybyggen med mera.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.