Industriarbetarnas tidning

Direktörslöner hotar lönebildningen

25 augusti, 2003

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

”Vi vill rikta vårt skarpa fördömande mot det system som gjort det möjligt för näringslivets toppar att höja sina löner och förmåner med hela 70 procent sedan 1997”, säger Skogs- och Träfackets kongress i ett skarpt uttalande, och fortsätter:

”I Sverige är ersättningen idag till en VD i ett företag 32 gånger högre än en genomsnittlig årslön för en LO-medlem. I mitten av 1980-talet var motsvarande skillnad 5-10 gånger. Det är således frågan om mer än en tredubbling av löneklyftan på bara två decennier mellan toppskiktet i näringslivet och LO-medlemmar.

Vi måste därför få tydligare spelregler för hur lönesättningen för företagens ledningar ska ske. Dessa jättelika förmögenhetsomflyttningar i samhället beslutar vissa aktörer i näringslivet själva om, utan insyn.

På våra medlemmar ställs krav på återhållsamhet av samma personer som samtidigt beviljar sig själva dessa oskäliga lönelyft och stötande förmåner.

Kongressen vill tydligt markera att de skenande ersättningarnas för företagsledningar, utgör ett allvarligt hot mot den svenska lönebildningen.

Utvecklingen är särskilt stötande när vi nu står inför en viktig avtalsrörelse som kommer att få avgörande betydelse för landets ekonomiska utveckling de kommande åren.

Ges inga tydliga signaler om vilja till förändringar av nuvarande förhållanden, försvåras den kommande avtalsrörelsen avsevärt.”

Kjell Ericsson/Sia

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen