Industriarbetarnas tidning

Folksams vd ryter till mot facket

20 augusti, 2003

Skrivet av PER ÅHLSTRÖM

– Facket måste sluta huka och vara imponerade av kupongklipparna. De fackliga företrädarna måste börja diskutera hur vi ska få mer långsiktiga industriinvesteringar i Sverige.

Tore Andersson, vd för Folksam och därmed en av Sveriges största förvaltare av löntagarkapital, ryter till för att väcka sina gamla kamrater i fackföreningsrörelsen. Folksam har halva svenska folket som kunder och förvaltar 100 miljarder kronor åt dem.

– Det jag har att säga kanske låter nationalistiskt, men Folksam verkar i Sverige och någon måste faktiskt tänka på Sverige. Facket, där majoriteten av våra kunder är medlemmar, verkar inte ha insett att både framtidens löner och framtidens pensioner hänger på att vi har full sysselsättning i ett konkurrenskraftigt näringsliv. Avkastningen i pensionsfonderna påverkar bara på marginalen.

– Jag har inget emot om utländska investerare satsar i Sverige, men det är vi svenskar som har ansvaret för att vårt näringsliv är modernt och konkurrenskraftigt, säger han.

– Pensionssystemet är extremt tillväxtberoende, både det statliga systemet och tjänstepensionerna. Därför måste också pensionskapitalet användas för att skapa tillväxt i Sverige, menar Tore Andersson. Som det nu är agerar företagen alltför kortsiktigt. De belönas av aktiemarknaden när de sparkar folk och skär ner, och bestraffas när de investerar långsiktigt. Detta hotar den långsiktiga tillväxten i Sverige. Vi – och då menar jag både facket och oss institutionella placerare – måste hjälpa till för att öka långsiktigheten i företagen.

– Vi kan naturligtvis inte placera allt i Sverige. Vi måste placera en stor del av löntagarnas pensionskapital på utländska börser för att sprida riskerna. Men vi måste också se till att en del av pensionskapitalet används för att modernisera det svenska näringslivet, säger han.

Det är framför allt tre områden där Tore Andersson tycker pensionskapitalet borde kunna användas på ett aktivt sätt:

• för att skapa bättre finansieringsmöjligheter för nya företag med goda förutsättningar för tillväxt
• för att finansiera omstruktureringar i näringslivet
• för att öka långsiktigheten i företagens agerande.

– Företag som till exempel Nordic Capital, som köper upp företag eller verksamheter som knoppas av från storföretagen, slår samman, rationaliserar och moderniserar innan de omskapade företagen säljs vidare, skapar stora värden genom att de moderniserar näringslivet, säger Tore Andersson.

Däremot är han totalt emot att pensionsspararnas pengar ska användas för att tillfredsställa fackliga krav på att rädda sysselsättning.

– Sådant tror jag inte ett dugg på, klipper Tore Andersson av.

Folksam har försökt hitta en form för dialog mellan facket och de institutioner som förvaltar löntagarnas pensionskapital, men en del institutioner drar sig för att vara med.

– Facket måste driva på i de här frågorna. Det går att göra mycket med det institutionella kapitalet för att sätta press på näringslivet och få företagsledningarna att satsa mer på långsiktig uppbyggnad av svensk industri. Det är klart att det får effekt om vi, tillsammans med AP-fonderna, AFA, AMF-P, Alecta och SPP, ställer krav på företagen, anser Tore Andersson.

– Jag tycker de fackliga ledamöterna i de olika institutionernas styrelser måste bli mer aktiva i de här frågorna. Vi i Folksam ställer gärna upp som värdar för en bred dialog mellan fackliga styrelseledamöter i institutionella kapitalplacerares styrelser om hur en genuint löntagarvänlig placeringspolitik skulle se ut.

Tore Andersson var tidigare avtalssekreterare på LO och han tycker dagens debatt domineras alldeles för mycket av ekonomer som verkar på kapitalmarknaden och nationalekonomer.

– Det är för få industriföreträdare både i facket och politiken. Och de som finns hörs för litet. Vi måste få igång framtidsdiskussionen nu, säger Tore Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.