Industriarbetarnas tidning

”Ja-sidan tappade fart”

13 augusti, 2003

Skrivet av

Det dokument som LO och socialdemokraterna idag presenterade är i stort sett identiskt med det som fanns redan i april. Metalls förbundsordförande Göran Johnsson beklagar att dokumentet inte offentliggjorts tidigare.

– Förseningen gjorde att ja-sidan tappade fart.

Tillsammans med Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn och LO:s chefsekonom Dan Andersson förde Johnsson LO-förbundens talan i diskussionerna med regeringen.
Det blev inget dokument, eftersom Göran Persson sa nej till LO:s krav på buffertfonder. ”Vi har inte råd med en EMU-kampanj som handlar om någon sorts fondsocialism. Det tänker vi inte bjuda på”, sa statsministern.

En sammanfattning av det partiet och LO kommit överensom presenterades bara för partistyrelsen.

– Jag tror vi tappade tempo av att vi inte presenterade dokumentet då. Okej, nu har vi ett dokument. Det är inte mycket att gråta över nu, men det hade varit bättre om det kommit i ett tidigare skede.

Och ansvaret ligger på?

– Det var ju vi som ville och partiet sa nej.

Samtidigt är Göran Johnsson skeptisk till LO-kongressens krav på buffertfonder.

Jag sa på LO:s representantskap att LO-kongressen tagit ett beslut som var för hårt skruvat. Det var feltänkt därför att det förutsatte att arbetsgivare, politiker och fackliga företrädare skulle sitta i strukturråd och ha egna fonderade medel att gasa och bromsa med. Jag är självkritisk till att vi inte kritiserade idén redan vid LO-kongressen. Så småningom tänkte man om, strukturrådet skulle vara parternas gemensamma ekonomiska råd och reserven skulle riksdag och regering förfoga över.

Det dokument som LO och socialdemokraterna presenterat är Göran Johnsson nöjd med:

– Nu har vi från ja-sidan en tydlig och bra position. Valda politikerna ska utforma finanspolitiken, så att man samlar i ladorna i goda tider för att expandera i sämre tider.

Diskussionen har handlat om hur stabiliseringspolitiken påverkas av ett eventuellt EMU-inträde. Blir det lättare eller svårare att parera konjunktursvängningar om vi går med i EMU?

– Det förs en penningpolitik för hela Europa. Rimligen innebär det att den kommer att förhindra både för stora bottnar och toppar för hela Europa. Det blir mer koordinerat och det är bra även för Sverige.

– Om detta kompletteras med en aggressiv finanspolitik får vi en bättre situation än vad vi har i dag. I dag kan den fristående Riksbanken banka till med en räntehöjning om avtalen sluts på för hög nivå. Likaså om riksdagen bestämmer något som inte Riksbanken gillar så kan de banka igenom höjda räntor.

– När vi nu för över penningpolitiken till Frankfurt för vi över ett större ansvar till politikerna – och parterna på arbetsmarknaden. Ingen polis i Sverige korrigerar.

Då kanske det blir lättare för facket att banka igenom höga lönekrav? De märks ju inte i Frankfurt.

– Nej, för ytterst kan de valda politikerna vidta åtgärder. Om du skulle förhandla fram ett alltför dyrt avtal och där inflationen späs på är det ju politikernas förbaskade ansvar att dra in konsumtion. Med skattehöjningar eller arbetsgivaravgifter. Men detta förutsätter modiga politiker.

Vilket somliga anser vara problemet.

– Men då säger vi samtidigt att vi inte kan demokratisera allt. ”Är det för svåra saker ska det stå utanför demokratisk kontroll”. Det köper inte jag. Därför är det bra med regler som säger att man samlar i ladorna i goda tider för att spä på i lågkonjunktur. Men du når ännu ett syfte. Du kyler av ekonomin. Det måste man våga göra.

Men du minns väl hur svårt Feldt hade att höja momsen när ekonomin överhettades i slutet av 80-talet. Ska vi tillbaks till samma ordning?

– Ska man bara titta i backspegeln hade vi aldrig heller orkat reformerat lönebildningen som vi gjorde 1997. Vi hade tidigare dubbelt så hög löneökningstakt som resten av Europa. Hade vi bara sagt att ”spåren förskräcker” då hade vi aldrig kunnat växla in på ett nytt spår. Det är nog bra med en backspegel, men tar den upp hela framrutan är det kris.

Om politikerna misslyckas med att stabilisera – vad riskerar vi då?

– Ett demokratiskt misslyckande. Då tar andra politiker över. Det politiska uppdraget blir mer ansvarsfullt, politikerna kommer att få mera makt. EU:s stabliseringspakt kräver å sin sida också att politikerna vidtar åtgärder om underskottet i de offentliga finanserna blir större än tre procent.

– Vi i facket får ingen lönepolis i form av en fristånde riksbank som kommer att korrigera alltför höga avtal. Vi får själva ta ansvar för våra avtal, och det är ju inte så tokigt egentligen.

Om politikerna misslyckas att stabilisera kommer högerns krav på flexiblare löner och sämre anställningstrygghet att växa?

– Om kostnaderna ökar stiger arbetslösheten, det löser man inte med ökad flexiblitet.

Kraven på en mer avreglerad arbetsmarknad kanske växer?

– Det har varit ett ständigt krav från högern, det har de sagt i både hög- och lågkonjunktur. Det kommer de säkert fortsätta att säga.

Sverige har under de senaste åren lyckats kombinera sjunkande arbetslöshet med låg inflation – är inte det ett gott betyg åt den ordning som gäller: flytande kronkurs och självständig riksbank?

– Vi har aldrig tittat på en flytande kronkurs när vi formulerat avtalskraven. Vi har i stället tittat på inflationsmålen och vilken takt lönerna ökar ute i Europa. Det måste vi även göra framöver.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.