Industriarbetarnas tidning

Många kollar Scanraffs utbyggnad

26 augusti, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

Scanraff i Lysekil byggs ut för 3,3 miljarder kronor. Därmed stärker oljeraffinaderiet ytterligare fram sin position som ett av de ledande i Europa.

Planerna har tidigare skjutits på framtiden men nu har Scanraffs ägare Preem tagit det definitiva beslutet. Anledningen är EU-reglerna om sänkta svavelhalter i bensin från och med år 2005.

– Det känns naturligtvis positivt att det händer saker och ting, säger Clas Mellgren från Industrifackets klubbstyrelse på raffinaderiet.

Om det när utbyggnaden är klar om cirka två och ett halvt år innebär fler jobb är däremot inte helt klart.

– Från början sa företaget att det skulle bli ett trettiotal nya jobb. Sedan hoppades man greja bemanningen med den styrka som finns i dag. Om detta kommer det nog att bli en hel del diskussioner, säger Clas Mellgren som dock betonar att det bara är fråga om spekulationer.

Under byggtiden skapar investeringen emellertid uppåt tusen jobb.

Erfarenheter från tidigare underhållsstopp säger att det finns stor risk för att oseriösa underentrepenörer, som slarvar både med skatter och säkerhet, kommer in i bilden. Industrifacket har sedan länge upparbetade rutiner för att kolla entreprenörerna i samarbete med företaget, skattemyndigheterna och andra fackförbund, framför allt Byggnads.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.