Industriarbetarnas tidning

Röst utan rösträtt

26 augusti, 2003

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

En av de mer uppmärksammade deltagarna vid Skogs- och Träfackets kongress är Madelene Engman, 23 år, från Elitfönster i Vetlanda.

Vid ett estradsamtal på kongressens scen om ungdom och facket hade hon mycket och vettigt att säga. Dessutom har hon funnits med i valberedningen. Tunga uppgifter, alltså.

När de internationella frågorna diskuterades kunde hon inte låta bli att begära ordet, stegade upp i talarstolen, argumenterade och kom med ett tilläggsförslag till förbundsstyrelsens utlåtande på en motion från sin egen avdelning 13 Hultsfred.

Då tystnade kongressförhandlingarna. Vid ordförandebordet på Folkets hus scen utbröt en stunds internt och tyst parlamenterande. Man hade uppmärksammats på att Madelene Engman inte var vald som ombud till kongressen.

– Hon har inte förslagsrätt, förklarade kongressens ordföranden, lätt urskuldande.

– Men förslaget är så bra så jag köper det, konstaterade förbundsstyrelsens föredragande Roger Gerdin.

Och så blev det.

Kjell Johansson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.