Industriarbetarnas tidning

Saab kan tvingas återanställa

19 augusti, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

Den höga personalomsättningen på Saab Automobile i Trollhättan håller i sig. Nu kan företaget tvingas återanställa sparkad personal. Verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund är kritisk till att Saab reagerat sent på problemet.

– Vi har under en längre tid deklarerat att företaget räknat fel, säger han. De har inte tagit signalerna på allvar.

Enligt verkstadsklubben har företaget räknat med en omsättning på omkring 7 procent när den i verkligheten legat nära 13 procent. Christer Nilsson, informationschef på Saab Automobile, medger att de gjort en missbedömning.

– Vi hade räknat med en hög omsättning i samband med varslet. Vi gjorde bedömningen att när oron lagt sig skulle omsättningen minska, säger Christer Nilsson.

Det var i november 2002 som Saab Automobile varslade drygt 900 personer om uppsägning. Redan då började personalomsättningen att öka kraftigt. Därför justerades antalet, och kom i stället att gälla drygt 500 anställda. Trots att alla de varslade inte hunnit lämna företaget än, är personalläget redan kärvt. Christer Nilsson kan ändå inte lova att det blir några återanställningar.

– Vi följer utvecklingen mycket noga. Ifall omsättningen är fortsatt hög får vi vidta åtgärder. Återanställning kan vara en sådan, men i första skedet blir det omplaceringar inom företaget.

Under flera månader har personalen inom produktionen blivit påmind om att kvaliteten är viktigare än någonsin. För att Saab ska klara sig i framtiden har företaget inte råd med några misstag. Men att omplaceringarna skulle leda till en försämrad produkt är inte troligt, menar Christer Nilsson.

– Vi utbildar personalen i god tid och ingen lämnas på ett jobb innan de fått tillräcklig utbildning för det, säger han.

Hur länge omplaceringar räcker till för att lösa personalproblemet vill Christer Nilsson inte spekulera i. Paul Åkerlund är övertygad om att åtgärden inte kommer att vara nog.

– Min bedömning är att vi måste plocka in folk, säger han.

Paul Åkerlund beklagar att Saab inte tagit signalerna på allvar. Klubben har under en längre tid påpekat att omsättningen är för hög. Först under förra veckan kallade företaget till förhandling.

– Det är tur att vi varit så ettriga, men vi har ju sett tendenserna förr, säger Paul Åkerlund.

Ytterligare ett förhandlingsmöte skulle hållas denna vecka, men är uppskjutet sedan företaget meddelat att situationen ska analyseras djupare.

– Jag räknar med att de snart hör av sig igen, säger Paul Åkerlund. Sedan får vi se om de gör samma bedömning som jag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.