Industriarbetarnas tidning

Toppdirektörerna tog 70 procent

25 augusti, 2003

Skrivet av

Direktörernas löneökningar kan försvåra förhandlingarna säger Metalls ordförande Göran Johnsson.

Ersättningarna till storföretagens toppdirektörer ökade med 70 procent mellan åren 1997 och 2002. Det visar förtroendekommissionens rapport som idag överlämnas till regeringen.

Under samma period steg industriarbetarnas löner med cirka 17 procent.

– Toppdirektörerna visar dåligt ledarskap. De som skulle visa vägen för andra tar inte sitt ansvar, säger Göran Johnsson, Metalls förbundsordförande.

Han har tidigare dragit igång debatten om de höga chefslönerna. Johnsson förvånas inte över resultatet i förtroendekommissionens undersökning. Samtidigt fruktar han följderna av toppdirektörerna 70-procentiga lyft.

– Det kan tända en brasa som är ytterst svårsläckt.

– Om vi i facket visat samma dåliga ansvar som bolagstopparna skulle vi inte ha haft några industriarbetsplatser kvar i det här landet. I stället har vi i facket tagit vårt ansvar och sett lönerna inte stigit mer än vad Sveriges konkurrenskraft tål.

Göran Johnsson hoppas att näringslivet tar tag i frågan på egen hand. Annars hotar en besvärlig avtalsrörelse, befarar han.

– Det vill till att näringslivet tar tag i frågan och inte lägger den åt sidan när det blåst ett tag. Någon slags sanering måste till om inte allt ska krackelera.

Någon lagstiftning tror han inte på.

– Att stifta lagar mot höga ersättningsnivåer är svårt i en globaliserad ekonomi. Då är det snarare läge för självsanering.

I sina kontakter med småföretagare får Göran Johnsson ofta medhåll i sin kritik av de höga direktörslönerna.

– Det blåser ordentligt internt inom näringslivet. Många småföretagare jag möter är ursinniga på ersättningsnivåerna inom storföretagen. Jag hoppas kritiken gör att toppdirektörerna sansar sig och drar åt bromsen. Att fortsätta öka ersättningarna är ohållbart, det skapar bara problem.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.