Industriarbetarnas tidning

”Transports medlemmar vill ha kvar Lindh”

29 augusti, 2003

Skrivet av

Metalls förbundsordförande Göran Johnsson tror inte transportbasen Per Winberg har en majoritet av medlemmarna bakom sig i sitt krav att utrikesminister Anna Lindh ska avgå.

– Han gör sitt utspel för att ta sig in i media där det är trångt för tillfället, säger Johnsson.

Det var i går som Transportarbetareförbundets ordförande krävde utrikesministerns avgång. Anledningen var att hon uppträtt tillsammans med Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg och varnat för att Sverige på sikt kan förlora investeringar om vi inte ansluter oss till EMU.

– Det är fullkomligt naturligt att de lyfter fram frågor som de är överens om. Att de pekar på negativa konsekvenser vid ett nej är både ärligt och riktigt, anser Göran Johnsson.

Metallordföranden framträdde vid en pressfrukost i Stockholm tillsammans med industriledaren Carl Bennet, infrastrukturminister Ulrica Messing, Saco:s ordförande Anna Ekström samt den socialdemokratiske ja-generalen Anders Sundström.

Bara någon timme före pressträffen hade statsminister Göran Persson i en eko-intervju förklarat att Sverige vid ett ja i folkomröstningen kan vänta med att ansluta sig till EMU – om stabilitetspakten inte fungerar.

– Vid ett ja har vi fått mandat att fortsätta resan och enligt nuvarande tidtabell ska Sverige ansluta sig tidigast 2006, sa Anders Sundström.

Göran Johnsson fyllde i:

– Nej-sidan brukar ibland säga att låt oss vänta några år. Ja, 2006 är väl om några år. Men om vi avstår att ansluta oss och inväntar ett bättre tillfälle – är det säkert att de tar in oss i värmen då? Vet vi att de tar in oss när vi själva vill, och vill de överhuvudtaget ta in oss då?

Johnsson förutspådde att strukturomvandlingen av industrin fortsätter i oförminskad takt. Mindre kvalificerade jobb försvinner till länder med lägre löner.

– Om jobb försvinner i ena änden då måste vi fylla på i den andra med mer avancerade arbeten med hög kompetens. Det är dessa högt specialiserade jobb som ska trygga välfärden framöver och då måste vi också kunna delta fullt ut i handeln.

– Ett storföretag som Volvo kanske kan valutasäkra sig även om en femprocentig differens mellan kronan och euron kan påverka hälften av Volvos resultat. Men det är i de små och medelstora företagen som de framtida jobben kommer, och de har mycket svårare att valutasäkra sig mot svängningar i valutakursen.

Carl Bennet, industriledare med verksamhet i 25 länder sa:

– Om jag skulle investera i Polen och Ungern och bara ett av länderna tillhörde EMU då skulle jag se det landet som inte hade infört euron som en valutarisk och väga in det i bedömningen.

Bennet anknöt till vad Göran Johnsson sa om att delta i en mer specialiserad handel.

– Det gäller att bygga konkurrenskraftiga kunskapsmiljöer. Där sker investeringarna. Om valutasamarbetet ökar handeln så vet jag vad som händer i mina fabriker. Det blir fler jobb.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.