Industriarbetarnas tidning

”Vi har inte gått gruvbolagens ärenden”

13 augusti, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

Metall har inget att dölja och har gjort ett ärligt försök att få en riktig bild av gruvbolagen i Ghana. Det säger Jan-Åke Olsson, chef för Metalls internationella enhet, som svar på kritiken att förbundet skulle ha gått gruvbolagens ärenden.

I februari i år sände SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage om två internationella gruvbolag dit Atlas Copco och Sandvik levererar maskiner och utrustning. Reportaget anklagade bolagen för övergrepp, mord och omfattande miljöförstörelse.

I april skickade Metall ner sin internationelle sekreterare Roger Johansson tillsammans med klubbordföranden från Atlas Copco i Örebro och Sandvik i Köping, för att utreda läget och de svenska metallföretagens eventuella skuld i de påstådda brotten. Den bild de fick bekräftar inte den bild som Uppdrag Granskning ger, säger Jan-Åke Olsson.

– Roger trodde när han åkte ner att gruvbolagen var de skurkar som reportaget visade, men bilden av ett nattsvart skräckland stämde inte. Våra representanter har gjort ett ärligt försök att få en riktig bild och jag tror att den stämmer, men vi kan förstås aldrig gå i god för att vi vet allt. Bilden är inte den att det inte finns problem, det har varit cyanidutsläpp och det är konflikter kring byarna som drabbats, men det finns ändå ett regelsystem och det sker förhandlingar. Det finns också ett miljöprogram.

I Uppdrag Gransknings uppföljningsprogram som sändes i tisdags kritiseras bland annat Metalls undersökning av förhållandena i landet och förbundet anklagas för att ha gått gruvföretagens ärenden. Men att Metalls representanter skulle ha rest runt med bolagen hack i häl är inte sant, säger Jan-Åke Olsson.

– De hade framför allt kontakt med gruvfacken, men också naturligtvis med gruvbolaget. De var också i ett antal byar och pratade med folk.

Hur kan ni vara säkra på att de sa sanningen? De kan ju ha varit rädda för repressalier?

– Intrycket de fick var att de fick höra sanningen. Om de sen har blivit blåsta och förda bakom ljuset är förstås en teoretisk möjlighet.

I tisdagens Uppdrag Granskning får Roger Johansson försvara sig. Ett alldeles för kort inlägg, menar Jan-Åke Olsson.

– Det var en två och en halv timme lång intervju där Roger förklarar precis vad de gjort och inte gjort, och så klipper de in de mest diffusa sekunderna. Det är inte schyst. Men vi har ingenting att dölja i sakfrågan och ställer gärna upp på en undersökningskommission med olika representanter. Det skulle vara en chans att komma vidare i ärendet. Som det är nu är det svårt att veta vem som ger rätt bild av verkligheten.

Läs rapporten på www.metall.se (sök på Ghana)

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.