Industriarbetarnas tidning

AD prövar krav på kroppslängd

3 september, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

En kvinna nekades jobb på Volvo personvagnar i Göteborg. Hon är för kort, enligt företaget. Könsdiskriminering, hävdar jämställdhetsombudsmannen som nu stämmer företaget inför Arbetsdomstolen.

Kvinnan är 160 centimeter lång. För att få jobb som montör på Volvo får man inte vara kortare än 163 centimeter eller längre än 195. Den regeln har gällt i två år, och under den tiden har ett flertal korta personer fått avslag på sina jobbansökningar.

Christer Gustafsson är presschef på Volvo personvagnar. Han hävdar att regeln kommit till av omsorg för den sökande.

– Vi är angelägna om att få rätt person till rätt plats, säger han. Vi vill inte anställa människor som får arbetsskador.

Den som söker till Volvo får skriva ned sin längd men får inte veta om att det finns ett krav. Christer Gustafsson tycker det är onödig information.

– Det är så få som inte ligger inom det spannet.

Statistiska centralbyråns (SCB) siffror visar att 28 procent av de svenska kvinnorna är kortare än 163 centimeter mot knappt en procent av männen. Siffrorna är jämställdhetsombudsmannens (JämO) bevisning i fallet. Josefin Brink som är pressekreterare på JämO säger att det sannolikt räcker.

– Volvo tillämpar ett kriterium som verkar neutralt men i praktiken utestänger det väsentligt fler kvinnor än män från företaget, säger hon.

Enligt JämO är inte företagets förklaring om att korta personer inte klarar jobbet tillräcklig för att fria dem i AD.

– Volvo har inte kunnat bevisa att det finns medicinska skäl till gränsen, säger Josefin Brink.

Marie Stenquist, jämställdhetsansvarig på Volvos verkstadsklubb, välkomnar prövningen i AD. Hon tycker att företaget har en alltför snäv syn i frågan.

– Det hade varit en sak om en sökande var 1,50 lång, men nu räcker det om det fattas en halv centimeter så är det kört.

Marie Stenquist säger att korta personer inte är överrepresenterade i skade- eller olycksstatistiken. Därför borde inte en arbetssökande avvisas på grund av sin längd.

– Det som gör det här så kränkande är att det finns korta personer som jobbar i fabrikerna och att de mår bra, säger Marie Stenquist.

Frågan har varit aktuell även på Saab i Trollhättan. Flera gånger har sökande ratats på grund av sin längd.

– Det ska bli intressant att se hur det går i AD, säger Paul Åkerlund, ordförande för Saabs verkstadsklubb. Det blir en fingervisning om vad som ska gälla.

Paul Åkerlund tycker att det vore bättre att bedöma vilka arbetsplatser som kräver montörer med en speciell längd i stället för att ha en generell gräns. Han suckar över företagens stelbenta attityd i frågan.

– Det är rätt lustigt att de använder ordet flexibilitet så ofta, för de är inte speciellt flexibla själva.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.