Industriarbetarnas tidning

EU underkänner svenska regler

19 september, 2003

De svenska arbetstidsreglerna i lag och kollektivavtal ger inte tillräckligt skydd för de anställda. Det anser EU-kommissionen som kräver tydligare anpassning till EU:s regler för nattarbete och vila.

Kommissionen menar att den svenska regeringen inte levt upp till ett antal punkter i EU:s arbetstidsdirektiv. Det handlar bland annat om rätten till minst elva timmars obruten vila per 24-timmarsperiod. Skiften får alltså inte vara längre än 13 timmar.

EU:s medlemsstater ska också se till att den genomsnittliga veckoarbetstiden inte överstiger 48 timmar (inklusive övertid).

Direktivet säger även att gränsen för nattarbete ska vara åtta timmar i genomsnitt under en viss period. Hur lång den perioden ska vara får fack och arbetsgivare komma överens om.

John Pettersson som är handläggare på näringsdepartementet säger att departementet arbetar med att ta fram en proposition med förslag till ändringar i den svenska arbetstidslagen. När arbetet är klart kan han inte säga.

Facken inom industrin håller just nu på att gå igenom kollektivavtalens arbetstidsregler och vilka förändringar som krävs.

Kritiken från EU-kommissionen är formulerad i ett ”motiverat yttrande”. Leder inte yttrandet till någon verklig förändring kan EU-kommissionen stämma svenska staten inför EG-domstolen.

EU-direktiven gäller för alla EU-länder. Nationerna kan däremot själva välja om direktiven ska följas upp i lagstiftning och/eller i kollektivavtal.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.