Industriarbetarnas tidning

Färre händer ska göra mer

16 september, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

Snart är förhandlingarna om vilka som får gå från Wargöns bruk klara. Facket har lyckats få ner det ursprungliga antalet, 75 personer, men vill inte avslöja hur många det verkligen blir.

Den 1 oktober stänger den gamla sulfitfabriken som i dag sysselsätter 25 visstidsanställda på Wargöns bruk. Nedläggningen har förberetts i många år och kom inte som en överraskning för de anställda eller facket. Det gjorde däremot de ytterligare neddragningar som blir ett resultat av företagets omorganisation.

– Det var inte det bästa läget, säger Per Gustafsson, Pappers ordförande på Wargöns bruk. Vi hade fullt upp med förhandlingar kring det ursprungliga varslet.

Förutom minskade personalkostnader ska omorganisationen leda till bättre kvalitet och höjd produktion på bruket. Den omoderna sulfitfabriken ersätts med en anläggning för köpt sulfitmassa och ett nytt blekeri byggs. Per Gustafsson tror att åtgärderna ska räcka för att bruket ska bli lönsamt.

– Det måste räcka, säger han. Vi kan inte producera med färre anställda.

I början av juni gick företaget ut med information om omorganisationen. Förhandlingarna om vilka som skulle gå påbörjades den 8 september. Ännu återstår några detaljer, men Per Gustafsson är nöjd med resultatet.

– Det blev inte så många som företaget ville, säger han.

Exakt hur stort antal det blir vill han inte avslöja, det ska de anställda få veta först. Klart är att det blir drygt 300 kvar på fabriken av de ursprungliga 375.

Förhandlingarna har stundtals varit tuffa. Det som stötts och blötts mest har varit frågan om turordning.

– Företaget ville göra en mängd undantag, men det gick vi inte med på, säger Per Gustafsson.

Underhållsavdelningarna kommer att märka av varslet mest. Eftersom den gamla sulfitfabriken och halva renseriet försvinner blir behovet av underhåll mindre.

Omorganisationen kommer att drabba dem som blir kvar på flera sätt, säger Per Gustafsson. Inte nog med att färre händer ska göra mer, ett tiotal personer måste dessutom byta från dagtid till skift.

Rikard Wallin, platschef på Wargöns bruk, är förhoppningsfull om att åtgärderna ska leda till att företaget kommer i kapp och går förbi sina konkurrenter.

– Det här är en situation där vi både gasar och bromsar, säger han. Det känns naturligtvis inte bra att behöva säga upp, men det finns en positiv sida i och med satsningarna.

I början av oktober får de uppsagda sina besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.