Industriarbetarnas tidning

Industrin klarar 3,5 procent

30 september, 2003

Löneutrymmet i kommande avtalsrörelse beräknas till runt 3,5 procent. Arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaron ska inte räknas av från utrymmet, inte heller andra kostnadsökningar som beror på statliga beslut.

Det sa företrädare för Facken inom industrin på en presskonferens i dag 30 september.

De fackliga företrädarna nämnde arbetstidsförkortning och satsning på de lägst avlönade som viktiga avtalskrav.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor vill man komma åt genom att, bland annat, höja de lägsta lönerna.

– Men det finns ett bekymmer med att kompensera för löneskillnader inom industrin, sa Metalls ordförande Göran Johnsson. Vi har sett att 0-avtal, riksavtal som överlåter lönebildningen till fack och arbetsgivare ute på arbetsplatserna, ger allra mest. De grupper som har avtalade löneökningar har fått minst.

Om Metalls arbetstidsförkortning sa Göran Johnsson:

– Hittills har vi klarat 66 av de 100 timmars arbetstidsförkortning som Metall 1995 enades om att driva. Vi kommer inte att ge oss förrän vi kommit upp till 100 timmar.

Även de andra fackförbunden inom industrin har en sedan 1998 målet att uppnå 100 timmars arbetstidsförkortning.

På frågan om hur en eventuell lagstiftad arbetstidsförkortning påverkar fackens krav, sa Göran Johnsson:

– Vi har ingen vetorätt över vad man bestämmer i riksdagen. Men jag hoppas att de inte gör något som sabbar våra modeller för arbetstidsförkortning.

På presskonferensen redovisades också en ny rapport från Industrins ekonomiska råd.

Enligt Mari-Ann Krantz, Sif:s ordförande, visar rapporten på industriavtalets framgångar. Den svenska industrins löneökningar är i takt med Europas, och reallöneutvecklingen (löneökning minus inflation) har legat på 2 procent under de senaste åren.

– Låga lönelyft ger verkliga lönelyft, sa hon belåtet, och menade att lönekrav på 3,5 procent är en fortsättning på den vägen.

Den 5 november, preliminärt, ska Facken inom industrin enas om ett förslag till gemensamma avtalskrav. Förslaget, eller plattformen, ska sedan tas upp internt i de olika förbunden för att till slut spikas i början av december.

Kraven till motparten ska vara överlämnade senast på nyårsafton, tre månader innan avtalen löper ut (de flesta avtalen inom industrin gäller till den sista mars nästa år). Allt enligt reglerna i Industriavtalet.

Facken inom industrin består av sju fackförbund: Metall, Industrifacket, Pappers, Livs, Skogs- och Träfacket, Sif och Civilingenjörsförbundet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.