Industriarbetarnas tidning

Piteå gick egen väg

15 september, 2003

Piteå bröt mönstret i gårdagens folkomröstning. Flera norrlandskommuner fanns med i jumbolistan för lågt valdeltagande. Men inte Piteå. Hela 86,3 procent tog sig till valurnorna.

I hela riket utnyttjade 80,4 procent av väljarna sin rösträtt.

– Staden är lagom stor. Politikerna är mindre anonyma här, säger Lars-Olof Pettersson, Pappers avdelningsordförande på Kappa pappersbruk.

Lars-Olof Pettersson säger att det varit många torgmöten i Piteå och rätt mycket debatt. På bruket har facket spridit material från både nej- och ja-sidan.

– Kanske har det haft betydelse att ledaren för ja-kampanjen, Anders Sundström, kommer härifrån.

Sundström har däremot inte lyckats övertyga sina medinvånare om eurons fördelar. 73 procent röstade nej och bara 26 procent röstade ja. I hela riket röstade 56 procent nej och 42 procent ja.

Lars-Olof Pettersson är själv besviken på valresultatet.

– Jag röstade ja. Jag tror att svenskt medlemskap i EMU hade förbättrat villkoren i industrin. Och tjänar industrin mer får vi också mer pengar över till bättre välfärd och omsorg.

– För företaget innebär valresultatet att man får fortsätta att hålla på med valutasäkringar och omräkna alla kostnader och risker i euro. Vi är ju ägda av det holländska företaget Kappa.

Nordmaling, som ligger fem mil söder om Umeå, är en av de norrlandskommuner som hamnade på jumbolistan. Endast 72 procent röstade.

På en av ortens större arbetsplatser, Olofsfors bruk, har det varit lite diskussioner om EMU. Men facket har delat ut material och klubben satte upp affischer från ja-kampanjen på olika ställen.

– För balansens skull tog jag med mig lite annat material från Runöskolan, säger Metalls klubbordförande Allan Hultgren.

– Efter mordet på Anna Lindh plockade vi bort allting.

Han är inte förvånad över det låga röstdeltagandet.

– Det har inte varit någon kampanj här. Vid förra riksdagsvalet var politikerna ute och snackade men jag har inte sett dem den här gången.

Allan Hultgren tror att de flesta av dem som röstade på bruket röstade nej. Men själv röstade han ja.

– Jag tror att EMU hade gett oss mer jobb, mer satsningar på industrin. Det är inte ja-kampanjen som påverkat mig. Snarare tvärtom. Det var alldeles för mycket smutskastning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.