Industriarbetarnas tidning

Samhalls förvandling går för fort

8 september, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

Samhall blöder och måste organiseras om. Det är ok, tycker Metall, som dock kritiserar takten på förändringarna:

– En del funktionshindrade kan få byta jobb från en dag till en annan. Det är inte alla som klarar det, säger Leena Kyhlros på Metalls arbetsutvecklingsenhet.

Samhall AB har gjort stora förluster. Nyligen togs beslutet att dra ner på antalet tjänstemän. Mellan 200 och 250 anställda kommer att sägas upp.

Alla de 24 000 funktionshindrade som jobbar inom Samhall garanteras fortsatt arbete. Men för många blir det stora förändringar.

Industrisidan i Samhall har minskat kraftigt med nedgången inom IT-sektorn. Ericsson har varit en stor kund. Nu måste man minska på industrisidan och i stället gå över mer till service- och tjänstejobb, exempelvis städning inne och ute, paketering av mat till hemtjänsten och liknande.

Omkring 12 000 av de funktionshindrade i Samhall är metallare. Ett tusental är grafiker, Industrifacket har cirka 5 000 medlemmar. Dessa förbund ingår i Samhalls industriavtal.

På servicesidan har bland annat Fastighets och Kommunal ett eget avtal.

Nu kommer en hel del metallare att få byta avtal. Leena Kyhlros är inte förvånad:

– Själva omorganisationen av Samhall var helt väntad, vi har drivit på från fackligt håll. Vi kritiserade den förra organisationen för att låta affärerna gå före medlemmarna. Tyvärr fick vi rätt.

Men när det gäller omstruktureringen från industrijobb till tjänstejobb får inte omvandlingen ske i en takt som medlemmarna inte klarar av, säger Kyhlros:

– En person som varit på en verkstad i åratal ska plötsligt ut till ett helt annat jobb på stan. Det kan vara svårt att klara av. Om det sedan leder till sjukskrivningar och sjukpensioneringar, då har man misslyckats totalt.

– Även om omstruktureringen är nödvändig tycker vi ändå inte att man tagit hänsyn till den enskilda individen, säger Leena Kyhlros. Det går inte att hitta lösningar för alla om det går för fort.

Man har också uppvaktat arbetslivsminister Hans Karlsson för att få mer pengar till Samhall så att omstruktureringen skulle kunna ske i en lugnare takt. Men det blev nobben.

Ett annat problem, menar Leena Kyhlros, är vad som händer när industrikonjunkturen vänder.

– Här har man investerat på industrisidan, sånt som man nu säljer ut. Men vad händer när uppgången kommer och man gjort sig av med kompetensen?

Kortsiktig planering, tycker Leena Kyhlros.

Hon har andra visioner för Samhalls framtid:

– Staten använder Samhall alldeles för lite. Det är en resurs som skulle kunna utnyttjas mycket bättre, till exempel för rehabilitering av långtidssjukskrivna och personer i aktivitetsgaranti.

– Samhall skulle kunna bli ett proffsföretag på det området. Privata arbetsgivare kunde köpa platser för rehabilitering av sina anställda.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.