Industriarbetarnas tidning

Skadad av lösningsmedel fick sparken

24 september, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Trotjänaren Christer Gränsmark skadades av sitt jobb på Scania. Nu har företaget sagt upp honom. Men Christer kan omplaceras, hävdar Metall och stämmer företaget inför Arbetsdomstolen.

Fyrtioåriga Christer Gränsmark har gett 22 år till Scanias hyttfabrik i Oskarshamn. Det är hela hans yrkesverksamma liv hittills.

– Jag började direkt efter gymnasiet.

Men jobbet vid lackeringen har haft ett pris. Christer Gränsmark skadades av lösningsmedlet i färgen. Han fick lösningsmedelsskadan godkänd som arbetsskada 1996.

Skadan gör att han har vissa inlärnings- och koncentrationssvårigheter. Det var inga problem till en början. Christer fick bland annat köra truck, ett arbete han klarar av. Men för ett år sedan försvann det jobbet. Då ville företaget att han skulle börja vid löpande bandet. Det gick inte med skadan.

– Allting rör sig vid linan, samtidigt ska man lära sig massa nytt, det fungerade inte.

I våras sade företaget upp Christer och påstod att hans arbetsförmåga är nedsatt.

Men Metalls verkstadsklubb tycker att företaget kunde gjort mer för Christer. Metall centralt håller med och stämmer företaget inför Arbetsdomstolen. Metall ogiltigförklarar uppsägningen och kräver ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor till honom.

Enligt Metall är Christers arbetsförmåga inte så nedsatt att han ska sägas upp. Christer klarar andra jobb som truckkörning, sidomontering och kontroller av stativ, menar facket.

– Det finns 1700 metallare på Scania. Då finns det möjligheter att placera om honom, säger Bo Villner, Metalls förbundsjurist.

Lars Björk, personalchef på Scania i Oskarshamn, är ny på sin post och säger sig inte vara insatt i fallet. Därför ger han ett generellt svar på frågan om han anser att Scania gjort vad de kunnat för Christer Gränsmark.

– Jag förutsätter att vi gjort det. Vi har en långvarig process i sådana här fall. Vi börjar med rehabilitering, sedan försöker vi hitta ett jobb som passar och genomför arbetsprövning. Om det inte fungerar ställer vi upp med hjälp för att hitta en annan karriär om det behövs.

Christer Gränsmark känner inte igen de vackra orden. Han berättar att han vid uppsägningsförhandlingarna hörde arbetsgivarens representant yttra att Christer ändå inte haft något riktigt jobb de senaste åren.

– På slutet när jag körde truck hade jag en hämtning var femte minut. Det skulle vara intressant att veta vad det var om det inte var ett riktigt jobb.

Den 20 oktober tar Christer Gränsmarks anställning slut. Företaget har erbjudit honom att vara hemma med lön fram till dess. Men Christer Gränsmark är företaget trogen. Han vill arbeta. Därför jobbar han halvtid med att rensa sly i ett skogsområde som tillhör Scania.

– Med min skada är det viktigt att jag får komma upp och komma igång på morgnarna. Jobbet hjälper mig med det, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.