Industriarbetarnas tidning

Sörmlands Grafiska varslar

2 september, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Tidskriftstryckeriet Sörmlands Grafiska i Katrineholm har lagt ett varsel på 25 personer. Varslet kommer att huvudsakligen drabba förpressavdelningen.

– Beläggningen är ojämn där och teknikutvecklingen går inte precis åt de anställdas håll, säger grafikernas klubbordförande Mats Andersson.

Allt fler av tryckeriets kunder levererar numera tryckfärdigt material i digital form. Det betyder att arbetsuppgifter har försvunnit från förpress. Den utvecklingen har pågått en längre tid.

Redan för två år sedan varslades 25 grafiker, varav 13 från förpress. Samtidigt antog företaget en ny organisationsplan med målet att bli 330 medarbetare på Sörmlands Grafiska. organisationen är omgjord, och ett par mindre pressar har ersatts av en större.

Koncernchef Tomas Salzmann på Quebecor Norden, ägare till tryckeriet, har konstaterat att målet nu är nått och att fler varsel inte finns i sikte.

– Vi får ju hoppas på att det är färdigt, även om konjunkturerna inte är snälla mot oss just nu, säger Mats Andersson.

Många tidskrifter har fått se sin annonsvolym sjunka och parerat minskningen med färre sidor. Det betyder färre sidor för tryckeriet att producera, och mindre intäkter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.