Industriarbetarnas tidning

”Tillväxtfrågorna kom bort”

15 september, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

Nu gäller det för fackföreningsrörelsen att samla sig inför avtalsrörelsen, säger Industrifackets Leif Ohlsson i en kommentar till EMU-omröstningen.

Industrifackets ledning tog, efter ett beslut i förbundsstyrelsen, klar ställning för ett svenskt medlemskap i den europeiska valutaunionen. Dagen efter den överlägsna segern för nej-sidan säger Industrifackets förbundsordförande Leif Ohlsson följande i ett pressmeddelande:

Folkomröstningen gav ett mycket tydligt utslag. Nu ska svensk ekonomi och sysselsättning fungera utifrån detta. För fackföreningsrörelsen gäller det att samla ihop sig inför 2004 års avtalsrörelse, som troligen blir besvärlig.

För oss som ville se ett ja till EMU står det klart att vi misslyckats. Jag känner ett ansvar för att tillsammans med andra aktörer inom industrin och det politiska livet fortsätta att driva tillväxtfrågorna. Tillväxtens betydelse för social välfärd och trygghet har inte fått tillräcklig uppmärksamhet i det politiska samtalet.

Alla dessa tankar överskuggas ännu av den sorg och förtvivlan som mordet på Anna Lindh lämnar efter sig. Men jag hoppas att vi får en samling och ett samtalsklimat som för Sverige vidare och att vårt land förblir en stark kraft i Europa.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]