Industriarbetarnas tidning

Volvo höll längdkravet hemligt

4 september, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

Kvinnan nekades anställning på Volvo i Torslanda för att hon är tre centimeter för kort. Idag är hon både ledsen och kritisk och hävdar att företaget brister i information om regeln.

Den 25-åriga kvinnan, som vill vara anonym, hade sökt jobb på Volvo flera gånger tidigare. Då har svaret varit att det för tillfället inte fanns något jobb för henne. Därför kom det senaste avslaget som en överraskning.

– Där stod att jag var för kort, säger kvinnan. Det hade inte framkommit någonstans att det fanns ett krav på en viss längd.

Kvinnan sökte upp företagets verkstadsklubb, som tyckte att hon skulle anmäla fallet till jämställdhetsombudsmannen, JämO.

– Det kändes självklart att anmäla, säger kvinnan. Volvo hade inte informerat om kravet och det utestänger ju många kvinnor.

Kvinnan tycker att det är viktigt att målet kommer upp i Arbetsdomstolen, AD, eftersom en seger där kan innebära en chans för andra korta personer att få jobb på Volvo.

Även om JämO vinner målet är det inte självklart att kvinnan söker till företaget igen. Hon känner sig orättvist behandlad.

– De säger att det inte är säkert att en kortväxt person jobbar lika bra, men de har inte kunnat förklara vad de menar med det.

Kvinnan har ingen förståelse för Volvos längdkrav.

– Det finns arbetsplatser där det är bra att vara kort. Där är ju risken att långa personer får arbetsskador.

Hon är kritisk till företagets bristande information, särskilt som andra korta personer fått anställning på Volvo under senare tid.

Christer Gustafsson som är presschef på Volvo säger att längdregeln inte gäller generellt för monteringen.

– Den här kvinnan har sökt ett jobb där längdkriteriet är viktigt, därför fick hon det inte.

Christer Gustafsson anser att företaget informerar om längdkravet. Han hänvisar till formuläret där den sökande får fylla i uppgift om sin längd. Men inte ens där står att det finns ett krav.

– Vi har inte haft anledning att skriva det, eftersom vi inte mött någon kritik. Vi kan säkert göra förbättringar om sådan kritik kommer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.