Industriarbetarnas tidning

Ahlstrom varslar varannan

7 oktober, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

Industrikoncernen Ahlstrom drar ner produktionen och varslar 95 av 200 anställda vid pappersbruket i Ställdalen. Samtidigt planeras stora investeringar i fabriken.

Fabriken i Ställdalen är olönsam. Många av kunderna är konjunkturkänsliga, bland annat levererar företaget servetter till flygbolag och fibertyg som ingår i innertak till bilar.

– Marknaden är svag och det kommer den vara även nästa år. Därför måste vi effektivisera och centralisera produktionen, säger Martin Lundqvist, vd på Ahlstrom Ställdalen.

Produktionen av medicinska fibertyger ska läggas ner helt, det drabbar ett 20-tal personer. Fibertygerna ska i fortsättningen tillverkas i USA. Där finns en anläggning redan i bruk.

Den övriga produktionen ska minska för att möta en sjunkande efterfrågan. Antalet skiftlag ska krympa från tio till sex och antalet skift minskas från fem till tre. Detta drabbar omkring 70 personer.

Samtidigt ska koncernen investera i fabriken. Det handlar om flera miljoner euro som ska satsas på utrustning i produktionen.

– Vi har en del tekniska bekymmer som begränsar oss i dag, men koncernen tror på oss som fabrik, säger Martin Lundqvist.

Beslutet om neddragningar var inte lätt men nödvändigt, säger Martin Lundqvist.

– Om vi fortsatt gå med minusresultat kunde vi blivit tvungna att stänga av en maskin, och i förlängningen äventyrat hela brukets framtid.

Förhandlingarna mellan fack och företag börjar troligtvis i slutet på nästa vecka. Målet är att så snart som möjligt kunna ge besked till dem som drabbas.

Kommer ni att följa turordningen?

– Vi är inte undantagna de lagar och regler som gäller.

Bruket har en relativt stor andel unga anställda, några började så sent som förra året. Den lilla orten Ställdalen i Västmanland kan inte erbjuda dem några nya jobb.

– Bygden är helt tom på arbetstillfällen, det är en katastrof, säger Roland Ekeblad, Pappers ordförande på företaget.

Hur många som kommer att få gå vill Ekeblad inte spekulera i, men klart är att majoriteten är kollektivanställda.

Roland Ekeblads vision är att bruket ska bli effektivt på sikt så att man kan nyanställa igen.

– Så länge koncernen investerar och tror på oss finns det hopp. Det är hoppet vi får leva på nu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.