Industriarbetarnas tidning

Almega vill att DA rensar i arkivet

29 oktober, 2003

Arbetsgivarorganisationen Almega har anmält Dagens Arbete till datainspektionen. Almega ifrågasätter lagligheten i att spara artiklar med personuppgifter i tidningens internetarkiv.

Saken gäller ett antal artiklar som Dagens Arbetes internettidning publicerade för två år sedan. Artiklarna handlar om missförhållanden på ett företag i Stockholm. I artiklarna nämns företagsledarnas släktskap till varandra och aktieägandet i företaget.

Almega ifrågasätter om det rimmar med personuppgiftslagen, Pul, att lagra artiklar med den här typen av personuppgifter.

Personuppgiftslagen bygger på ett EG-direktiv och är till för att skydda den enskilda personens uppgifter. I Pul finns dock ett undantag för behandling av personuppgifter ”som sker uteslutande för journalistiska ändamål”.

Almega är tveksam till att det undantaget gäller Dagens Arbetes artiklar. Organisationen menar att personuppgifterna i artiklarna helt saknar betydelse för innehållet. Därför kan det journalistiska ändamålet ifrågasättas.

Almega vill också att datainspektionen ska ta ställning till om det finns någon tidsgräns för hur länge det är tillåtet att lagra artiklar med personuppgifter på nätet.

Dagens Arbetes ansvarige utgivare Hans Larsson har svårt att förstå Almegas anmälan:

– Det Almega förespråkar är någon slags sovjetisk historiebeskrivning, där man i efterhand går in i arkiven och retuscherar verkligheten. Sådant pysslar inte vi med.

– Dessutom omfattas tidningars webbsidor av yttrandefrihetsgrundlagen som står över personuppgiftslagen. Så jag utgår ifrån att datainspektionen kommer att lämna Almegas anmälan utan åtgärd, säger Hans Larsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.