Industriarbetarnas tidning

Arbetslöshets­försäkringen under lupp

20 oktober, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

Nästa år ska en ny myndighet granska a-kassorna och arbetsförmedlingarna. Reaktionerna från fackförbundens a-kassor är mestadels positiva.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, ska bevaka att a-kassorna följer de regler som gäller och tar alltså över den uppgiften från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams. Dessutom ska myndigheten granska hur arbetsförmedlingarna hanterar ärenden.

– Det behövs en myndighet som har en samlad tillsyn, alltså även över arbetsförmedlingen, säger Bo Jangenäs, blivande generaldirektör på IAF.

Bland andra Riksrevisionsverket, RRV, har upprepade gånger riktat kritik mot arbetsförmedlingarnas bristande rutiner, dokumentation och kontroll.

Bo Jangenäs håller med om att det funnits problem. Till exempel har ärenden skötts olika beroende på vilken arbetsförmedling som hanterat det.

– Sökande över landet har inte blivit lika behandlade. Bedömningen har varit slumpmässig.

A-kasseföreståndarna på Pappers, Industrifacket och Metall är positiva till den nya myndigheten. De är eniga om att det främst är arbetsförmedlingen som behöver granskas.

– Nu får även arbetsförmedlingarna en tillsyn de inte tidigare haft, säger Rigmor Eklind på Pappers. Den information vi får från dem måste vi kunna lita på.

Ray Olsson på Industrifacket tror att medlemmarna kommer att märka av att det finns en ny myndighet just genom att arbetsförmedlingarna granskas. Det är viktigt att Ams inte granskar sig själva, säger han.

– Förhoppningsvis blir det bättre kvalité på handlingsplanerna nu, säger han. Jag tror inspektionen kommer att ha stor betydelse.

Rose-Marie Hodann på Metall har tidigare stött på problem med både hanteringen av ärenden och tillämpningen av regler på arbetsförmedlingarna.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli en förändring, även om det tar tid, säger hon.

Torbjörn Öhrnell på Grafikernas a-kassa är inte lika positiv inställd. För a-kassans del behövs inspektionen inte alls, säger han. Dessutom tillägger han:

– Jag kan inte se någon direkt fördel med att en myndighet granskar både oss och arbetsförmedlingarna.

IAF öppnar i Katrineholm vid årsskiftet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.