Industriarbetarnas tidning

Brett stöd åt lågt avlönade

23 oktober, 2003

LO-styrelsens förslag att satsa på de lågavlönade i årets avtalsrörelse godkändes i dag av LO:s representantskap.

Beslutet att stödja LO-styrelsens förslag till rekommendationer inför avtalsrörelsen togs utan någon diskussion.

– Det viktiga är att vi nu vet att vi kan ge varandra stöd för att driva de här kraven, sa Erland Olauson, som under dagens möte också formellt valdes till LO:s avtalssekreterare.

Dagens Arbete har talat med fackliga företrädare ute i landet som ger mest ros till LO:s gemensamma krav:

– Det är bra att LO vill ställa krav på generella löneökningar i kronor och ören. Det gynnar oss som jobbar på arbetsplatser med ett lågt löneläge, säger Jan Blomqvist, Pappers avdelningsordförande vid Smurfit Munksjös bruk i Jönköping.

Men Jan Blomqvist betonar att generella löneökningar inte är något nytt för Pappers medlemmar. Förbundet har haft den typen av påslag.

– Löneökningar i procent behövs också eftersom många arbetsplatser har egna lönesystem. Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare runt hur pengarna ska fördelas ingår i systemet. Men det är inte så lätt att ge mer till de lägst avlönade. Kanske behövs det en öronmärkning av en del av lönepotten? Så att de sämst betalda garanteras en extra höjning.

Arne Bredberg, ordförande i Industrifackets klubb på Berendsen i Angered, tycker i och för sig att kronpåslag är bra:

– Men jag är ändå lite skeptisk när man talar om satsning på lägstalönerna.

– Tvättindustrins problem är att det inte finns någon lokal löneutveckling. Vill man verkligen komma till rätta med de kvinnodominerade låglönebranscherna borde man säga ”nu är det dags!” och drämma till med ett extremt högt centralt avtal, generellt, säger Arne Bredberg.

Arbetsgivarna behöver helt enkelt en smäll, enligt Bredberg.

– Sen är det en fråga om vad som är möjligt och inte. Det handlar ju om solidaritet: är andra beredda att hålla fingrarna i styr? Det är nödvändigt om man ska kunna göra något åt låglöne- och kvinnobranscherna, säger Arne Bredberg.

Bengt Palm, grafikernas klubbordförande på Amcor Flexible i Lund, tycker att det är viktigt att LO jobbar för mindre löneskillnader.

– Vi måste lyfta upp de mest lågavlönade. Löneskillnader är helt fel. Man jobbar bättre med lika löner.

Bengt Palm är mycket positiv till LO:s krav på förbud mot personalinhyrning när det finns före detta anställda med företrädesrätt.

– Det är speciellt viktigt i vår del av landet. EU:s utvidgning kommer att få folk att strömma hit från andra sidan Östersjön. Det blir en billig arbetskraft för uthyrningsföretagen.

Anders Gustavsson, ordförande i Metalls Södertäljeavdelning, ställer upp på LO:s rekommenderade krav:

– Låglönesatsningen är bra. Kronor och ören är bättre än procentuella påslag, eftersom det gynnar lågavlönade oavsett bransch.

– För man ska komma ihåg att vi i Metall också har låga löner, såna löner som Kommunal gick i konflikt på.

Anders Gustavsson hoppas också på att arbetstidsförkortningen blir en stor fråga i avtalsrörelsen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.