Industriarbetarnas tidning

Först trygghet, sen invandring

21 oktober, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Skärp kontrollen av bemanningsföretag och företag som ansöker om f-skattesedlar. Det är ett par av kraven från LO inför EU:s utvidgning.

LO tycker inte att Sverige behöver generella övergångsregler på arbetsmarknaden när EU utvidgas.

Men facket ställer ändå flera krav på ökat inflytande inför en utvidgning. En delegation från LO uppvaktar i dag (21 oktober) utrikes- och näringsdepartementet med en lista på åtgärder som enligt facket måste genomföras för att skydda arbetstagare i Sverige.

Genomförs inte förändringarna kan LO komma att ompröva sin inställning och i stället vilja ha generella övergångsregler för att skydda arbetstagare i Sverige. LO lämnar en lista med åtta förslag till regeringen. Några av åtgärderna som föreslås är:

• Skärpt kontroll av underentreprenörer. Det görs enligt LO bäst genom att huvudentreprenören får ansvaret för underentreprenörens skatter och sociala avgifter.

• Skärpt kontroll av bemanningsföretag. LO vill att uthyrningsföretag ska tvingas att registrera sig. För att få göra det måste de leva upp till vissa villkor om ekonomi, anställningsförhållanden och affärsetik. En statlig nämnd där arbetstagar- och arbetsgivarrepresentanter ingår skulle sköta administrationen.

• Skärpt kontroll vid beviljande av f-skattesedlar. För att förhindra att arbetstagare tvingas att bli företagare för att dumpa sina löner vill LO bland annat öka kontrollen av hur seriösa företag som söker f-skattsedlar.

• Övriga krav från LO är att skärpa fackets vetorätt mot bemannings- och entreprenadföretag. Att öka fackets rätt till information för att övervaka att arbetsgivare följer kollektivavtalen. Att facket ska få inflytande vid offentliga upphandlingar.

LO vill också ha övergångsregler för arbetsmarknaden inom två områden: vägtransporter och sjöfarten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.