Industriarbetarnas tidning

Grafikerna syr in kostymen

10 oktober, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikerna måste minska kostnaderna med minst sju procent. Första åtgärd är att lägga ner Hubben i Stockholm.

– Det är tråkigt men nödvändigt, säger förbundsordförande Jan Österlind.

Grafikerna måste spara drygt sju miljoner kronor de närmaste två åren. För att klara det granskas nu alla utgifter runt hela landet, som lokaler, bemanning och verksamhet.

Den första konkreta åtgärden är att lägga ner mötesplatsen Hubben från årsskiftet. Lokalen stängs och hyrs ut till någon annan, och delar av verksamheten inlemmas i förbundet.

– Satsningen på Hubben var helt rätt när den gjordes. Det var otur att IT-bubblan sprack. Där hade vi en profil, men i dag går det inte att försvara kostnaderna för en fortsatt satsning, säger Jan Österlind.

Hubbens lokaler ligger i gatuplanet på förbundets hus i centrala Stockholm. Om inte stockholmsavdelningen tar över är det antagligen lätt att hitta en annan hyresgäst.

Betyder detta att sista bandet med Seko nu klipps av?

– Nej, inte alls. Vi har kontakter på andra sätt, men Segel är helt dött.

Orsaken till besparingarna är att antalet medlemmar minskat ända sedan början av 90-talet. Teknikutvecklingen har slagit ut stora yrkesgrupper från företagen, samtidigt som antalet företag i branschen minskat. Färre medlemmar betyder mindre pengar till verksamheten.

– Vi måste satsa på kärnverksamheten, och dit hör tyvärr inte Hubben, säger Jan Österlind.

På Hubben är tre personer anställda av grafikerna. Det hela började egentligen när Magnus Drougge fick uppdraget att dra igång Mediafacket 1998. Syftet var att nå ut till nya grupper presumtiva medlemmar.

Det utvecklades sedan till ett brett samarbetsprojekt mellan grafiker, Seko och även Journalistförbundet var med under några månader. Verksamheten flyttade då, 2000, in i egna lokaler, Hubben.

I dag arbetar tre från grafikerna och en från Seko på Hubben. Magnus Drougge är projektledare. Han är medveten om att förbundet är litet, och att grafikerna inte klarar att driva Hubben på egen hand.

– Att stänga själva lokalen är kanske ingen jätteförlust. Det som är viktigt att behålla är en slagkraftig och populär verksamhet. Det har vi lyckats med hittills, säger han.

Det kräver ekonomisk uthållighet att ligga i frontlinjen, som Hubben gjort. Människor i branschen skulle på Hubben få vidgade vyer, idéer och facklig medvetenhet.

– Framtidens grafiker är multiproducenter inom media, verktygen är desamma för flera yrkesgrupper. Ska vi finnas med måste vi finnas där ute i produktionen. Vi måste ha ett mål och en framtidsvision, säger Magnus Drougge, som fortsätter med verksamheten inom förbundet.

För Marina Walström, tjänsteman och ”idétorped”, kom beskedet om stängning inte som någon överraskning. Sedan Segel sprack har det hängt i luften.

– Visst känns det tragiskt, samtidigt som jag kan förstå orsakerna.

– Hubben var från början en bred satsning som betytt mycket för facket i stort eftersom vi lyckats väcka det fackliga intresset hos helt nya grupper. Våra besökare har sedan valt det fack som passat bäst och det har då inte alltid varit grafikerna.

Mattias Petterson, ombudsman på Hubben tycker att det är tråkigt att ett bra gäng splittras.

– Jag kan ju förstå att vi alla måste dra åt svångremmen nu när det ska sparas. Samtidigt är det synd att lägga ner allt som vi byggt upp av nätverk och kontakter. Jag hoppas ändå att förbundet kan ta vara på arvet efter Hubben, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.