Industriarbetarnas tidning

Hela sjuk­försäkringen förblir statlig

16 oktober, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

Det blir ingen ny sjukförsäkring för privatanställda. Tjänstemännen hoppade av innan förhandlingarna hann börja. Nu hoppas LO på nya samtal mellan arbetsmarknadens parter.

LO tackade under sensommaren ja till inviten från Svenskt Näringsliv att förhandla fram en ny sjukförsäkring för alla privatanställda. Därmed skulle parterna ta över ansvaret för sjukpenningen från staten. Anledningen var den tredje sjuklöneveckan som infördes i somras och som innebär att arbetsgivaren betalar full sjuklön i tre veckor mot tidigare två. Både fack och arbetsgivare har kritiserat de nya reglerna hårt och var nu beredda att lösa sjukförsäkringsfrågan på egen hand.

För att den nya försäkringen ens skulle hamna på förhandlingsbordet behövdes tjänstemännen i PTK, som nu sagt nej. Huvudskälet är den stundande avtalsrörelsen där ohälsa och arbetsmiljö kommer att diskuteras i branschförhandlingar. Det vore då orimligt att samtidigt förhandla genom centralorgansiationerna i samma frågor, anser PTK.

LO:s förhandlingschef Erland Olauson beklagar att tjänstemännen inte såg samma möjligheter till minskad sjukfrånvaro med en ny försäkring, men säger samtidigt att det inte är någon katastrof.

– Nu kommer vi att agera politiskt för att få en lösning, säger han. Vi vill återuppta de havererade trepartssamtalen på något sätt. Arbetsgivarna borde ha intresse av en sån dialog.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.