Industriarbetarnas tidning

Industrifacket delar ut bostäder

28 oktober, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist har fått kontrakt på en hyreslägenhet som ägs av Industrifacket utan att ha stått i kö, uppger Ekot i dag (28 oktober).

– Det stämmer, säger Industrifackets kassör Leif Håkansson.

– Hon fick den efter att ha anmält intresse till oss. Jag vet inte exakt när hon gjorde det. Själv säger hon att det var för två år sedan och det kan stämma.

Ulla Lindqvist ansåg att hon behövde lägenheten för att slippa pendla som hon nu gjort i 25 år.

Varannan ledig hyreslägenhet ska enligt en överenskommelse mellan fastighetsägarna och kommunen gå till bostadsförmedlingen. Resten får värden disponera efter eget huvud.

Enligt Leif Håkansson har Industrifacket ingen egentlig kö till lediga hyreslägenheter i de tre innerstadsfastigheter som förbundet äger. Däremot finns en lista på personer som muntligen eller brevledes lämnat en intresseanmälan.

När det sedan blir en ledig lägenhet i någon av de tre bostadshus som förbundet äger tittar man på om lägenhetens storlek och hyra stämmer överens med något av önskemålen på listan, som inte alltid är särskilt aktuell.

De som hör av sig om lägenhet tillhör mestadels tre kategorier, förklarar Leif Håkansson. Det är hyresgäster som vill ha något till sina barn, anställda på förbundet och folk i LO-rörelsen som vet att förbunden äger lägenheter.

– Nån gång har det varit någon i ett hus mittemot som sett att en lägenhet blivit tom. En enda gång har också en vanlig medlem hört av sig och ville ha en liten studentlägenhet till sin dotter. Vi hade inget lämpligt då.

Industrifacket rekryterar oftast ombudsmän till förbundskontoret från landsorten. I de flesta fall är de inte beredda att flytta permanent till Stockholm utan en förutsättning för att ta jobbet brukar vara veckopendling. I de fallen försöker Industrifacket hjälpa till med ett hyreskontrakt.

Ordföranden Leif Ohlsson har ett förstahandskontrakt på en tvårummare. Tre anställda samt en pensionerad anställd har också förstahandskontrakt.

Kassören Leif Håkansson veckopendlar från Göteborg och har en andrahandslägenhet på 28 kvadratmeter. Två lägenheter till hyrs ut i andrahand till ”eget folk” och två lägenheter används i stället för hotellrum till projektanställda.

– Ibland måste vi själva vända oss till andra värdar inom rörelsen för att hjälpa till exempel en nyanställd med lägenhet.

Industrifackets tre bostadshus ligger alla inom tullarna och anses som en värdesäker placering för en del av strejkkassan. Husen rymmer tillsammans cirka hundra lägenheter, mest ettor. Att ombilda husen till bostadsrättsföreningar är inte aktuellt.

Ulla Lindqvist flyttade in i sin lägenhet den 1 oktober.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen